Direct door naar content
Bootcamp door en voor doven en slechthorenden afbeelding nieuwsbericht

Bootcamp door en voor doven en slechthorenden

21 januari 2020

Als je doof of slechthorend bent kan best dat je een drempel ervaart om naar een sportschool te gaan. Daar weten Robin Frings en Jan-Willem Regtering zelf alles van. Hun eigen ervaringen gebruiken ze om speciaal voor mensen met een beperking aan het gehoor een bootcamples in Bergschenhoek te geven. 

Robin heeft op voetbal gezeten, maar hij merkte dat daar best vaak communicatieproblemen ontstonden. “Door mijn ervaring weet ik hoe moeilijk het is als dove of slechthorende om een teamsport te beoefenen. Je voelt je minder thuis. We hebben dit georganiseerd zodat mensen zelfverzekerder kunnen zijn", zegt Robin in een interview met RTV Rijnmond. 

Fluitje 
Jan-Willem Regterink is slechthorend en werkt ook als docent op een school voor dove kinderen. Hij zat altijd op hockey en gaf daar ook altijd vooraf aan dat hij niet goed kan horen. “Ik zei altijd dat ik het fluitje niet kan horen dus als ik doorspeel dat ik daar niks aan kan doen. Ik was altijd keeper, want dan kan ik altijd voor mij kijken en dan heb ik niet zoveel moeite dat ik niet alles kan horen.” 

Eigen taal
Die ervaringen gebruiken ze nu in hun bootcamples voor doven en slechthorenden. Die bootcamps zijn net even anders dan lessen met horende sporters. Het belangrijkste verschil is dat Robin en Jan-Willem in gebarentaal communiceren. “Wij willen mensen bedienen in hun eigen taal en in hun eigen tempo en eigen manier. Omdat wij daar als slechthorenden zelf veel ervaring mee hebben, vinden we het prettig om dit over te geven aan anderen."

Die bootcamps blijken al een groot succes, want in het item is te zien dat zelf sporters uit Brabant naar de bootcamp van Robin en Jan-Willem komen. 

 
Bootcamp voor doven en slechthorenden

Speciaal op verzoek: de video over een bootcamp voor doven en slechthorenden met ondertitels! Let op, om de ondertitels te kunnen zien, moet je je geluid uitzetten. Lees meer: https://www.rijnmond.nl/nieuws/190441/Sporten-in-je-eigen-taal-tijdens-bootcamp-voor-doven-en-slechthorenden

Posted by Rijnmond on Sunday, January 5, 2020

Bron: RTV Rijnmond

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: