Direct door naar content
Voel je gewichtloos tijdens duiktherapie afbeelding nieuwsbericht

Voel je gewichtloos tijdens duiktherapie

21 januari 2020

Als je wel eens in een zwembad in het diepe duikt dan ken je misschien de bijzondere ervaring al van onderwater zijn. Maar wist je dat die positieve effecten ook gebruikt worden in een therapie voor allerlei soorten beperkingen? In Nederland is nu een organisatie gestart met het geven van deze duiktherapie. 

Misschien zou je dit niet direct verwachten, maar duiken is heel laagdrempelig als je een lichamelijke of verstandelijke beperking hebt. Daar maakt Aqua Sub gebruik van als eerste professionele organisatie die volledig gericht is op duikers met een beperking. Of zoals iniatiefnemer Tonny Bergmans het noemt: bijzondere duikers. 

Bijzondere ervaring
Met de duiktherapie, die wordt gegeven door duikinstructeurs met een achtergrond in de psychotherapie, focust Bergmans zich op het zorgen voor meer mogelijkheden als je een beperking hebt. Als een lichamelijke beperking hebt kan dat de gewichtloosheid zijn onderwater. “Sommige mensen hebben hun hele leven in een rolstoel gezeten en die komen onder water en dat gaat er in eens een hele wereld voor ze open. We focussen ons op die bijzondere ervaring”, vertelde hij op NPO Radio 1. 

Rust bij autisme
Jongeren met autisme kunnen ook veel hebben aan de therapie. “Het brengt rust en het neem eigenlijk alle negatieve prikkels die overtollig zijn. Die nemen we weg. Onderwater hoor je niks en hoor je alleen natuurlijke geluiden. Je ziet dat zij daar rustig van worden en hun drukke gedachten even kunnen verzetten.”

Bijzondere duikers
Aqua Sub is nog maar net begonnen met het aanbieden van dagbesteding voor ‘bijzondere duikers’ die zij onderverdelen in lichamelijk gehandicapten, verstandelijke gehandicapten en jongeren met gedragsproblematiek. Ze hebben toch al zeker 300 duikers een bijzondere ervaring gegeven. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: