Direct door naar content
Stille gymles voor doven en horenden afbeelding nieuwsbericht

Stille gymles voor doven en horenden

30 januari 2020

De kloof tussen doven en goed horende mensen dichten. Dat is het doel van Ferf Jentink, de oprichtster van Stille Gym, of zoals het in het logo wordt gespeld: Ssssstille Gym! De slogan van Stille Gym luidt: ‘Niet praten en toch communiceren’. 

Ferf is doof geboren, maar rondde toch met succes een sportopleiding af. Tot haar zestiende zat Ferf op een dovenschool, maar toen ze naar het CIOS ging werd ze geconfronteerd met een nieuwe wereld. “Van de veilige omgeving waar ik makkelijk kon communiceren in gebarentaal, ging ik naar een plek waar alleen gesproken werd. Ik voelde een enorme kloof tussen mijzelf en mijn medestudenten en docenten omdat de communicatie verliep via een tolk of iemand die gebarentaal kon. Ik miste het directe communiceren waardoor vriendschappen en warme contacten kunnen ontstaan”, zegt Ferf in een interview met SportknowhowXL.

Afstand
Daardoor bleven de medestudenten toch wat meer op afstand. “Mensen durven toch niet echt op mij af te stappen.” Ferf had verwacht op de sportopleiding van het CIOS minder afhankelijk te zijn van verbale communicatie, maar dat bleek niet het geval. “De docenten dachten dat ze wel wisten hoe ze het moesten aanpakken, maar dat viel tegen. Ook zij hadden moeite met direct contact maken. Tijdens mijn opleiding ontdekte ik dat er veel onwetendheid is in de samenleving, ook binnen het onderwijs. Ik heb altijd in mijn achterhoofd gehouden dat ik daar iets mee wilde doen: de belemmering doorbreken.”

Om aan die missie te werken, heeft Ferf Stille Gym opgericht die gymlessen aanbiedt voor goed horende kinderen vanaf groep 6 in de basisschool tot en met het HBO. “De workshop voor scholieren is meer een kennismaking met doven. Non-verbale communicatie is niet voor iedereen vanzelfsprekend.” De gymlessen duren twee uur. Eerst gaat Ferf met de klas op zoek naar andere manieren van communiceren. Het tweede deel bestaat uit een spel in de gymzaal waarin, zonder geluid, oplossingen voor allerlei problemen worden gevonden. 

Non-verbale communicatie
Met Stille Gym werkt Ferf aan haar missie om mensen bewuster te maken van de mogelijkheden van non-verbale communicatie. “Ik zou graag zien dat meer mensen durven om non-verbale communicatie te gebruiken in hun lessen/in de gymzaal en op het veld. Niet alleen doven hebben baat bij non-verbale communicatie, maar bijvoorbeeld ook vluchtelingen en mensen met allerlei soorten beperkingen of met een taal- of spraakprobleem. Door non-verbale communicatie te zien als een onderdeel van de algehele communicatie wil ik de aanname doorbreken dat gesproken taal de enige manier is.”

Bron: SportknowhowXL,nl

Meer info: Stillegym.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: