Direct door naar content
“Leg de lat niet te hoog: bewegen is ook goed” afbeelding nieuwsbericht

“Leg de lat niet te hoog: bewegen is ook goed”

28 augustus 2020

In Oosterhout krijgt het aangepast sporten en bewegen volop aandacht. Sportcoaches van MOOVE Oosterhout zorgen daar in samenwerking met Uniek Sporten West-Brabant dat er een passende sport of beweegvorm wordt gevonden. Rian Hermans, coördinator en leefstijlcoach, merkt dat de verenigingen in Oosterhout open staan voor iedereen. Tegelijkertijd ziet ze dat door corona het sporten en bewegen niet altijd makkelijker is geworden. 

Als je in Oosterhout woont en je hebt een beperking kom je snel bij MOOVE Oosterhout uit. Zij zoeken namelijk met jou in het ruime aanbod naar een geschikte sportvereniging of activiteit als je wil gaan sporten of bewegen. Rian Hermans merkt dat sporters met een beperking daar zelf ook vaak een mooie bijdrage in leveren. “Ze zijn actiever met de vraag: wat kan ik zelf doen? Dat vind ik wel gaaf om te zien. Het is ook aan ons als coördinator en uitvoerend coach dat we daar alert op zijn. Het is een valkuil om in dienst van iedereen te staan en dat je voor de ander gaat nadenken.”

Laagdrempelig
Hermans ziet veel verschillende voorbeelden van sport- en beweeginitiatieven in Oosterhout op het gebied van aangepast sporten. De Oefengroep Oosterhout, die nu door corona weliswaar niet actief is, vindt ze een goed laagdrempelig voorbeeld. Bij deze groep gaat het vooral om lekker een keer per week te bewegen. “Zij zoeken niet een sport, maar willen vooral bewegen. Ik vind het mooi dat we ook meer aandacht hebben voor bewegen, want het idee dat je vooral moet sporten om goed bezig te zijn is een ding. Dat vind ik een belangrijk uitgangspunt.” 

Sportdrempel
Bij MOOVE Oosterhout werken ze daarom ook nauw samen met een regionale zorgorganisatie op het gebied van leefstijlcoaching. Het belang van bewegen in relatie tot vitaliteit en gezondheid is een feit. “Dan zie je bij sommige mensen echt een opluchting in de ogen: dan doe ik het nog niet zo slecht, denken ze dan. De sportdrempel ligt vaak hoog en wordt een belemmering. Sport moet het zijn en dan liefst drie keer per week. Terwijl dat helemaal niet nodig is om gezond te blijven. Zeker in deze lastige tijd voor sporters en sportaanbieders ligt de lat hoog door de coronamaatregelen. Wij wijzen iedereen met een beperking in Oosterhout daarom ook op de challenges die Uniek Sporten online biedt.”

"Ik zie en spreek steeds vaker mensen die zeggen: kun je me zeggen waar ik informatie kan vinden…. en de rest doe ik zelf"

Rian Hermans - MOOVE Oosterhout

Tussenstap
In Oosterhout wordt het inclusief sporten van mensen met en zonder beperking gestimuleerd door MOOVE Oosterhout. Zo noemt Hermans een groep kinderen met een lichte bewegingsbeperking die als vervolg op Motorisch Remedial Teaching-lessen in een tussengroep komen. Die kinderen kunnen zich zo voorbereiden op het sporten bij de sportvereniging. “Met die tussenstap kunnen ze gemakkelijker mee met de andere kinderen in de sportvereniging. Als je deze kinderen direct doorverwijst dan zie je soms dat de aansluiting er niet is en is de kans aanwezig dat het kind afhaakt met een minder positieve ervaring met sporten voor de toekomst. 

Actieve rol
Kinderen en volwassenen die vervolgens een plek in een sportclub vinden, krijgen daar volgens Hermans echt een boost van. Ze voelen zich ook vaak betrokken bij een club en gaan zelf ook een actieve rol spelen en meedenken in de aanpassingen die nodig zijn. “Mensen met een beperking vertellen hun verhaal duidelijker, dat merk je ook in de vereniging. Ik zie en spreek steeds vaker mensen die zeggen: kun je me zeggen waar ik informatie kan vinden…. en de rest doe ik zelf. Wij kunnen en blijven natuurlijk bemiddelen tussen sporters en clubs, maar we vinden het natuurlijk tof als iemand zelf de weg zoekt en zo zijn eigen plek bij een club vindt.” 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: