Direct door naar content
Babydagboek voor kinderen met een beperking afbeelding nieuwsbericht

Babydagboek voor kinderen met een beperking

03 februari 2020

Kersverse ouders vermelden in een babydagboek vaak de kleine mijlpalen van hun baby. De eerste stapjes, de eerste woordjes, de eerste keer zitten, rollen of kruipen. Maar wat nou als je kind een beperking heeft en sommige ontwikkelingen pas veel later of zelfs helemaal niet gebeuren? Daarmee werd Magreet Schijvens uit Den Bosch geconfronteerd. Speciaal voor haar zoon Siebe en voor ouders in een vergelijkbare situatie maakte ze het 'Bijzonder babydagboek'.

Een week na zijn geboorte liep Siebe een ernstige virusinfectie op en kwam op de intensive care terecht. Hij overleefde het, maar liep wel onherstelbare hersenschade op en loopt daardoor in zijn ontwikkeling in veel opzichten achter op de meeste andere baby’s. Zijn moeder Margreet haalde uit deze situatie de inspiratie om het ‘Bijzonder babydagboek’ te schrijven. 

Verwachtingen bijstellen

“Toen we Siebe anderhalf jaar geleden kregen, liep alles toch anders dan waar we ons op voorbereid hadden”, legt Margreet uit aan Omroep Brabant. “We moesten snel al onze verwachtingen bijstellen. Siebe ging zich bijvoorbeeld pas voor de eerste keer omrollen toen hij veertien maanden was. Bij de meeste kinderen gebeurt dat na zo’n zes maanden. Als je dat soort dingen steeds in een normaal babydagboek leest, kan dat soms confronterend of frustrerend zijn. Dus heb ik een boek gemaakt waarbij de mijlpalen op een andere manier benaderd worden.”

Niet één kind is hetzelfde. Iedere baby ontwikkelt zich op zijn eigen manier en ouders zullen hun situatie ieder op hun eigen manier ervaren, maar Margreet denkt dat het babydagboek voor ouders van kinderen met een beperking voor heel veel mensen een uitkomst zal zijn en wellicht ook troost zal bieden. 

Een lach en een traan
Het is een boek met een lach en een traan, volgens Margreet. “Want het is echt niet alleen kommer en kwel en dat zullen veel ouders met zorgintensieve kinderen bevestigen. Je bent extra dankbaar voor de dingen die wel lukken en Siebe brengt ons heel veel liefde en geluk.” Het babydagboek van Margreet bevat veel open vragen. “Zodat er ruimte is voor heel veel gezinssituaties. Maar bijvoorbeeld ook welke artsen en verpleegkundigen er een grote rol spelen.” 

Het ‘Bijzonder babydagboek’ maakte Margreet met haar buurvrouw en vriendin Ellen Mullenders. Het boek is dan ook via de webshopvan Ellen te koop. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: