Direct door naar content
De vijf gezondheidstrends van 2020 afbeelding nieuwsbericht

De vijf gezondheidstrends van 2020

03 februari 2020

Regie nemen over je eigen gezondheid. Dat was de gezondheidstrend van 2019. En ook in 2020 zet deze trend zich door. Wat worden de andere trends dit jaar? Marguerite van Randwijck van Holland Health Clinic wierp een blik op de toekomst en voorspelt wat de nieuwe trends in gezondheid worden. 

1. Vasten
Je hebt er het afgelopen jaar vast al wel eens over gehoord: Intermittent Fasting, ook wel periodiek vasten genoemd. Als je periodiek vast, komt het erop neer dat je niet een tijd lang vast, maar slechts een dagdeel. Je bent dus tijdelijk aan het vasten. Vaak in periodes van zestien tot twintig uur. De theorie achter deze manier van vasten is dat ons lichaam baat heeft bij af en toe niet eten, dat onze darmen rust krijgen en om vet te verbranden.  

2. Geen gehaast
Een andere trend die we in 2020 veel gaan zien is slow moving, oftewel rustiger reizen, zonder gehaast. Het idee is dat je hierdoor beter tot rust komt en meer tijd hebt voor reflectie. Ook wandelen of met je rolstoel buiten een rondje maken hoort daarbij. Mensen die vaak in de natuur wandelen zijn ook positiever. Uit onderzoek blijkt dat mensen die zich in de natuur voortbewegen minder negatieve gedachtes hebben dan mensen die dat in de stad doen. 

3. Lifestyle als medicijn
Huisartsen vragen steeds vaker aan hun patiënten of ze een klacht willen oplossen met medicijnen of door te starten met een gezonder leven. Volgens Van Randwijck kunnen op die manier leefstijlziektes als diabetes type 2 omgekeerd worden. 

4. Medical Tracking
Naast Activity trackers zijn er inmiddels ook Medical trackers op de markt. Met deze manier van tracken krijg je nog meer inzicht in jouw activiteiten en hoe het met je gezondheid gesteld is. Van je hartslag, tot je beweging en van je bloeddruk en je slaap tot of jouw moedervlek goedaardig is. Hoe je lichaam zich ontwikkelt, wordt steeds meer zichtbaar voor iedereen, volgens Van Randwijck. 

5. Onthaasten
“Nee is het nieuwe ja”, zegt Van Randwijck. Niet alles hoeft in 2020 meteen voor elkaar te zijn. Het kan ook later. “Dit jaar zullen we zien dat we meer stilstaan bij de kwaliteit van het leven.”

Bron: Holland Health Clinic

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: