Direct door naar content
Eva laat zich niet beperken door spierziekte afbeelding nieuwsbericht

Eva laat zich niet beperken door spierziekte

03 februari 2020

Een klimwand beklimmen is een hele opgave. Laat staan als je een beperking hebt, maar Eva Mol laat zich niet tegenhouden door haar beperking. Inmiddels heeft de Amersfoortse al diverse titels op haar naam staan. 

“Een beperking is pas een beperking als je jezelf erdoor laat beperken”, dat is het motto van Eva. “Voor vrijwel alles is een oplossing en als deze er niet lijkt te zijn, moet je iets anders verzinnen”, zegt ze in een interview met De Stad Amersfoort. De 35-jarige inwoonster van Amersfoort heeft door een spierziekte nog maar 25 procent spierkracht en een longinhoud van slechts 40 procent. Een carrière als sportklimmer leek er dan ook niet in te zitten, maar kom bij Eva niet aan met dat dingen niet mogelijk zijn. Ondanks haar beperking stijgt ze letterlijk en figuurlijk keer op keer boven zichzelf uit.

"Dit is mijn lijf, hier moet ik het mee doen. Ik wil aantonen dat je heel veel kunt, ondanks een beperking"

Eva Mol

Competitief ingesteld
Eva’s spierziekte zal altijd blijven en haar spierkracht en longinhoud zullen nog verder afnemen, maar ze laat zich niet klein krijgen. Ze liep in 2012 nog de halve marathon van Amersfoort. Niet in een snelle tijd, maar ze haalde de finish wel. Dat competitieve heeft Eva ook bij het Nederlandse parateam sportklimmen gebracht. “Vroeger was ik echt een buitenmeisje en vond ik klimmen geweldig. Toen ik een stuk las over paraklimmen heb ik de Nederlandse Bergsport Vereniging (NKBV) geschreven om te vragen wat er voor mij mogelijk was.”

Roltrap op met rolstoel
Ook in haar dagelijkse leven laat Eva zich niet beperken door haar spierziekte. “Ik ben in meer dan honderd landen geweest en vrijwel overal werd ik raar aangekeken als ik iets wilde doen met mijn rolstoel. De lift nemen als er een roltrap is? No way. Dan ga ik -ja, met mijn rolstoel- ook de roltrap op. Afgelopen zomer kampeerde ik met rolstoel en al op een bergcamping in Montenegro. Dat kon niet, dachten ze daar. Na afloop kwamen ze daar op terug. Weet je wat het is. Dit is mijn lijf, hier moet ik het mee doen. Ik wil aantonen dat je heel veel kunt, ondanks een beperking." 

Vriendschappen
Naast een aantal titels heeft Eva ook vriendschappen overgehouden aan het paraklimmen. “Zo ben ik net terug uit Oostenrijk. Daar heb ik met paraklimmers uit verschillende Europese landen geklommen en afgelopen zomer heb ik met een paraklimmer uit Slovenië en zijn coach daar in de rotsen geklommen. Sport verbroedert en dat vind ik zo mooi. Een paraklimmer uit het Engelse team vroeg of ik in een video kon laten zien hoe ik tijdens het klimmen met mijn beperking omging. Zij kende iemand met eenzelfde beperking, die graag wilde klimmen. Natuurlijk doe ik dat; want ik wil graag dat mensen ook denken in mogelijkheden."

Super tof leven
Diezelfde instelling heeft Eva op haar werk. Ze wilde zich niet laten afkeuren en volgt inmiddels naast haar baan ook een studie tot klinische neuropsycholoog. “Ik heb dan wel minder energie, kracht en longinhoud, maar ik kan een hele hoop en heb een super tof leven."

Bron: De Stad Amersfoort.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: