Direct door naar content
Kye is een superheld met zijn Star Wars arm afbeelding nieuwsbericht

Kye is een superheld met zijn Star Wars arm

10 februari 2020

Kye Vincent, een elfjarige jongen uit het Engelse Bedfordshire, kreeg een hersenvliesontsteking toen hij acht jaar oud was. Hierdoor lag hij lang in het ziekenhuis en moesten uiteindelijk zijn onderbenen en handen geamputeerd worden. 

Desondanks bleef Kye energiek en vastberaden, onder andere door de YouTubefilmpjes van Tilly, een meisje met een handprothese. Zij had al een zogeheten bionische hand: een kunsthand die net zo veel kan als een echte hand. Dat vond Kye er zó stoer uitzien, dat hij besloot dat hij ook zo’n bionische arm wilde hebben.

Star Wars arm
En zoals gezegd, Kye is ondanks zijn beperking een vastberaden jongen. Samen met zijn familie startte hij een crowdfunding om zijn droom waar te maken. Na een paar maanden kreeg Kye als allereerste een bionische arm met een Star Wars-thema, een emotioneel moment voor zijn moeder Cheryl. “Ik was helemaal vervuld van trots, ik was ontzettend blij voor hem. Al van jongs af aan is hij gek op Star Wars. Nu kan iedereen meteen zien wat hij leuk vindt”, zegt ze op de website E&T. 

Opscheppen
Samantha Payne en Joel Gibbard zijn de oprichters van ‘Open Bionics’, de producent van de bionische arm van Kye. Behalve de Star Wars arm maken zij ook bionische armen met allerlei andere thema’s, zoals Frozen of Iron Man. Zo zit er altijd een thema bij dat jou ook aanspreekt. “We willen laten zien dat je met een beperking een superheld kunt zijn”, vertellen zij. “Met een prothese met jouw favoriete thema ben je uniek, dát is je superkracht. Je hoeft je niet te verstoppen omdat je armen of benen wat anders zijn, je kunt er nu juist mee opscheppen!”

Bijzondere techniek
De bionische arm van Kye kan net zoveel als een menselijke arm. Dat komt door de sensors die in de bionische arm zitten; zij registreren de bewegingen van je spieren. Zo werkt dat ook bij de bionische hand. Hier zitten sensors in die voelen welke spieren je wil gebruiken om je hand open en dicht te doen. Daarnaast is de bionische arm, in tegenstelling tot gewone protheses, te verstellen en telkens een stukje groter te maken. Door die mogelijkheid hoef je niet telkens een nieuwe aan te laten meten, maar kun je de bionische arm met je favoriete thema gewoon houden!

Kijk hier de inspirerende video over Kye: 

Bron: E&T

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: