Direct door naar content
Te lang slapen is niet goed voor je afbeelding nieuwsbericht

Te lang slapen is niet goed voor je

17 februari 2020

Hoeveel uur slaap jij ongeveer per nacht? Slaap je eerder te weinig of juist te lang? Nu denk jij waarschijnlijk dat vooral te weinig slaap niet goed is, want dat merk je de volgende dag gelijk. Maar wist je dat te lang slapen ook slecht voor je gezondheid kan zijn? Het snoozen van je wekker kun je dus maar beter afleren!

Laten we eerst beginnen met de richtlijn van goed slapen. Volgens de Amerikaanse National Sleep Foundation zit je met 7 tot 8 uur goed. Dit is nogal persoonlijk. Maar uit onderzoek is gebleken dat je met 8 uur en 43 minuten te veel slaapt. Uit verschillende onderzoeken komen boven de 8 uur slaap allerlei gezondheidsproblemen naar voren. 

Hart- en vaatziekten
Zo wordt de kans op hart- en vaatziekten aan te lang slapen verbonden. Onderzoekers vonden bewijs dat de kans op een beroerte onder mensen die langer dan 8 uur slapen hoger ligt. Daarnaast hebben langslapers ook twee keer zoveel kans op pijn op de borst en problemen met de krans-slagaders. 

Overgewicht
Uit Canadees onderzoek is verder naar voren gekomen dat mensen die lang slapen ook een grotere kans op diabetes hebben. Er zijn zelfs onderzoekers die lang slapen linken aan overgewicht om de simpele reden dat als je langer in bed je ook minder beweegt. Maar eigenlijk is daar nog niet heel veel over bekend. 

Hoofdpijn
Wat je wel direct kunt merken is dat je last van hoofdpijn krijgt. Misschien heb je wel eens dat je wakker wordt met een knallende koppijn zonder dat je de avond ervoor alcohol hebt gedronken. Dat kan dus ook door te lang uitslapen zijn. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Zou zouden door te lang slapen bepaalde schommelende verbindingen in je hersenen hoofdpijn kunnen veroorzaken. Wat ook kan is dat je bloedsuikerspiegel te laag is en dat je gewoon wat moet eten. 

Een regelmatig slaappatroon met zo’n 7 tot 8 uur slaap is daarom aan te raden. 

Bron: Womanshealth.com

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: