Direct door naar content
Nieuwe uitvinding: de braille smartphone afbeelding nieuwsbericht

Nieuwe uitvinding: de braille smartphone

17 februari 2020

Tegenwoordig kunnen we bijna alles met onze smartphone. Ook als je blind of slechtziend bent bestaan tegenwoordig allerlei apps om je smartphone met spraak te bedienen. Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven merkten dat daar nog veel beter in kan en kwamen daarom met een uitvinding: een braille toetsenbord voor op je smartphone. Met deze uitvinding wonnen ze afgelopen maand een internationale competitie voor studenten met een slim idee. 

Een aantal studenten van de Tecnische Universiteit Eindhoven is een tijdje terug met de start-up Hable begonnen. Het idee voor een smartphone voor blinden kwam bij mede-oprichter Ayushman vandaan. Zijn opa werd langzaam blind en zocht naar een manier om toch op een moderne manier met hem te blijven communiceren. Toen hij ontdekte dat die oplossing nog niet bestond, besloot hij zelf een aangepaste smartphone te maken. 

Zes knoppen
Samen met een team van studenten kwamen ze tot ‘s werelds eerste braille-smartphonetoetsenbord voor blinden. Dit toetsenbord bestaat uit zes knoppen die een een kopie vormen van de Braille taal. De zes knoppen worden gecombineerd met twee functietoetsen voor commando's, zoals de spatiebalk, enter en backspace, maar ook om te scrollen en te swipen op de telefoon. 

Internationaal
Freek en zijn collega’s zijn op dit moment druk met het afronden van het eerste model. Het winnen van de Global Student Entrepreneur Award 2020 (GSEA), een prestigieuze prijs voor ondernemende studenten, helpt hem daar goed bij op weg. “Met de prijs van GSEA gaan we dit voorjaar in Amerika onze eerste stappen zetten richting internationalisering van ons bedrijf." 

Wil jij bij de eerste gebruikers ter wereld van de Hable One horen? Klik hier om je alvast te registreren op de website. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: