Direct door naar content
Hawken is een wereldreiziger in een rolstoel afbeelding nieuwsbericht

Hawken is een wereldreiziger in een rolstoel

17 februari 2020

Hawken Miller is een 23-jarige jongen uit Amerika. Ondanks dat hij door Duchenne spierdystrofie heel veel moeite heeft met fysieke activiteiten, blijft hij het avontuur opzoeken. In zijn rolstoel heeft hij inmiddels al 13 landen, 23 staten en Puerto Rico bezocht!

Omdat Hawken bijna niet kan lopen, kwam hij bij zijn reizen soms voor moeilijke uitdagingen te staan. Gelukkig ging zijn vader altijd mee; hij kon Hawken telkens een stukje dragen als het écht nodig was. Zo daalden ze al samen af langs een waterval in Argentinië en bezochten ze de Chinese Muur. Door al zijn inspirerende ervaringen weet Hawken als geen ander hoe je met een beperking het beste de wereld kunt ontdekken. 

Tips van een wereldreiziger
In een artikel in The Washington Post geeft hij je wat tips over zijn reiservaringen. Op de website Brettapproved kun je bijvoorbeeld zien hoe toegankelijk verblijfplaatsen zijn als je een beperking hebt. Dat is erg handig om van te voren even te controleren. Als je niet zeker weet of je gemakkelijk op een bepaalde locatie kunt komen, dan kun je gewoon een mailtje sturen waarin je vraagt of je een foto zou mogen ontvangen. 

Hulp vragen
Omdat mensen niet altijd weten of én hoe ze jou kunnen helpen, is het prettig als je daar duidelijk over bent. Hawken geeft zichzelf als voorbeeld. “Ik heb een zeldzame spierziekte die niet veel mensen kennen. Als ik bijvoorbeeld in een auto zit en ik wil eruit, dan hebben andere mensen er niet zoveel aan als ik ze van alles over mijn beperking vertel. Het is veel duidelijker als ik vraag of ze mij even uit de auto kunnen helpen en dat ik daarbij aangeef waar ze mij dan even vast moeten pakken”, schrijft hij in zijn verhaal. 

Duiken
Soms is het eng om andere mensen om hulp te vragen, maar op vakantie kan het wel erg handig zijn. Zo was zwemmen en zeker duiken een issue. Hij heeft zelf genoeg kracht om een paar kicks met zijn flippers te geven, maar niet voor een hele duik. Daarom vroeg hij de duikinstructeur of hij hem aan zijn duikvest kon meenemen tussen het rif door. 

Geniet!
Het belangrijkste dat Hawken je wil meegeven, is dat je moet genieten. Het kan voor wat stress zorgen als je met een beperking op vakantie bent, maar probeer je juist te focussen op de leuke dingen die goed gaan. Met die instelling wist Hawken een echte wereldreiziger te worden.

Bron: The Washington Post

Foto: Hawken Miller

 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: