Direct door naar content
Bianca schreef een boek met haar stem afbeelding nieuwsbericht

Bianca schreef een boek met haar stem

17 februari 2020

Heb je een droom om schrijver te worden, maar kun je je vingers niet gebruiken om te typen? Geen nood! Ook zonder vingers kun je een boeken schrijven. Bianca Mastenbroek heeft zelfs de Thea Beckmanprijs gewonnen met een historische roman die ze compleet geschreven heeft met behulp van haar stem. 

“Deze prijs is een kroon op mijn werk”, jubelt Bianca (44) nadat ze voor haar boek Hendrick, de Hollandsche indiaan de Thea Beckmanprijs in ontvangst heeft genomen. Haar roman is niet tot stand gekomen zoals gebruikelijk bij boeken. Ze kan door een spierziekte haar vingers namelijk niet gebruiken om te typen. De oplossing? Schrijven met je stem. 

‘Typen is te zwaar’
“Door een spierziekte zijn al mijn spieren heel erg slap. En met slap bedoel ik ook echt héél slap: ik kan mijn armen bijvoorbeeld niet optillen en typen is te zwaar”, legt Bianca uit in een artikel. “Vandaar dat ik met spraakherkenning werk. Dat is een computerprogramma dat alles wat ik zeg (in de microfoon) omzet in tekst. Dat gaat best goed, al maakt het programma wel regelmatig fouten, dus daar moet ik op bedacht zijn. Soms zijn het grappige fouten, maar een ‘voorruit’ in een 17-eeuwse roman waarin de mannen ‘vooruit’ moeten gaan – dat wil je niet.”

Van mailtjes naar verhalen
Het proces van typen naar spraakherkenning was niet makkelijk voor Bianca. In het begin lukte het zelfs totaal niet. “Dus ik heb de overgang langzaam gemaakt. Eerst ben ik mijn mailtjes gaan beantwoorden met behulp van spraakherkenning en vervolgens ben ik steeds een beetje meer gaan doen. Inmiddels heb ik al jaren niet eens meer een toetsenbord bij mijn computer, ik doe nu alles met spraakherkenning en kan het geen dag meer missen. Waarschijnlijk zou het nu voor mij raar zijn om een verhaal via mijn vingers de wereld in te brengen.” 

"Het bedenken van een spannend verhaal en er tijdens het schrijven helemaal in opgaan, daar word ik heel gelukkig van"

Bianca Mastenbroek

Nieuwe werelden ontdekken
Makkelijk is schrijven met je stem allerminst. “Soms lees ik een dag later iets terug en denk dan: wat heeft hij daar in hemelsnaam van gemaakt? En dan ben ik echt even aan het puzzelen wat ik ook alweer bedoeld had. Ook leestekens en dergelijke moet je hardop benoemen.” Desalniettemin wordt Bianca heel gelukkig van schrijven. “Schrijven is echt mijn alles. Het creëren, het leren kennen van een nieuw personage, het bedenken van een spannend verhaal en er tijdens het schrijven helemaal in opgaan, daar word ik heel gelukkig van. Ik vind het heerlijk om nieuwe werelden te ontdekken vanachter mijn computer.”

Bron: Cultureelpersbureau.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: