Direct door naar content
Op Sportlandgoed De Haamen is iedereen welkom afbeelding nieuwsbericht

Op Sportlandgoed De Haamen is iedereen welkom

17 februari 2020

In het Limburgse Beek ligt een bijzonder sportpark: Sportlandgoed De Haamen. Met een atletiekbaan, honk- en softbalvelden, sporthallen, tennisvelden, voetbalvelden, een skate- en handbikebaan en een zwembad is het een soort vakantiepark voor sporters zonder huisjes. En het mooie is: iedereen is daar welkom! 

Ricardo Geurts werkt als sportconsulent bij De Haamen en helpt sporters met een beperking bij het vinden van een sport uit het complete aanbod op het park en daarbuiten. “Bij ons is het heel breed en toegankelijk voor iedereen. We willen aanbod creëren voor iedereen. Wat er niet is willen we maken voor je.” 

Alles door elkaar
Het mooiste vindt Ricardo dat op het sportpark ook alles en iedereen door elkaar loopt. “Als je hier rondloopt dan zie je van alles. Van senioren tot kinderen en van valide tot minder valide mensen. Iedereen is hier welkom. Er moet geen drempel zijn, letterlijk en fiuurlijk. Het moet drempelloos zijn. Op moment dat mensen hier binnenkomen dan voelen zij geen druk. Of je nu in een rolstoel zit of je komt met een kruk aan lopen of dat je fit bent en je bent een topsporter: iedereen kan hier binnenlopen en met een eigen programma starten.” 

Iedereen is welkom
Het is op De Haamen een constant in en uitgaan van allerlei sporters. “Vandaag bijvoorbeeld zijn hier mensen met een verstandelijke beperking aan het sporten, ergens anders weer mensen met een fysieke beperking, buiten zijn handbikers een rondje aan het rijden, in het zwembad liggen topsporters en die worden straks weer afgewisseld door sporters met het Syndroom van Down.” Dat is waar de gemeente Beek en De Haamen voor staan, zegt Ricardo. “Iedereen is welkom. Het is een open ruimte voor iedereen. Onze slogan is ook: ‘sport beweegt iedereen’.”

"Het is zoals iedereen met elkaar omgaat. Het onderscheid valt zo helemaal weg."

Ricardo Geurts

Samen op hetzelfde park
Op het park zijn ook meer dan dertien verenigingen actief, bijvoorbeeld een handbalclub die tot de top van Nederland behoort. “Bij die club wordt ook aan rolstoelhandbal en G-handbal gedaan”, zegt Ricardo. Het is wel zo dat op De Haamen sporters met een beperking meestal in groepen met elkaar sporten. Toch sport iedereen samen op hetzelfde park. 

Onderscheid valt weg
Dat open karakter van De Haamen vindt Ricardo bijzonder aan het park. Daardoor ziet hij juist ook ontmoetingen ontstaan tussen mensen met en zonder beperking ontstaan. “Als je hier op een avond binnenkomt is er constant aansprak van mensen naar elkaar: of je wel of geen beperking hebt: er wordt naar iedereen normaal gedaan. Dat is dus ook gewoon lekker kletsen met elkaar. Het is zoals iedereen met elkaar omgaat. Het onderscheid valt zo helemaal weg.” 

Meer info vind je op: dehaamen.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: