Direct door naar content
Dit spel kun je met echt al je vrienden doen afbeelding nieuwsbericht

Dit spel kun je met echt al je vrienden doen

17 februari 2020

Als je een beperking hebt is het soms lastig om te spelen met je vrienden die geen beperking hebben. Om ervoor te zorgen dat je tóch samen kunt spelen, is iGYM ontwikkeld.

iGYM is een systeem dat werkt met augmented reality. Twee projectoren aan het plafond projecteren een klein veld op de vloer, met aan allebei de kanten een doel. Ook wordt er een bal op de vloer geprojecteerd. 

Virtuele bal
Als jij en je vriend vervolgens het veld opkomen, zie je dat er op de vloer een digitale cirkel om je heen verschijnt. De digitale cirkel beweegt met jou mee, waar je ook heen gaat op het veld. Je speelt de bal door ‘m te raken met jouw digitale cirkel. Zo speel je een soort combinatie van voetbal en airhockey, maar dan op een virtueel veld en met een virtuele bal. 

Schop-knop
Je kunt de digitale cirkel om je heen groter maken door je arm of je been uit te steken. Als dat je niet lukt, heb je ook nog een ‘schop-knop’. Wanneer je hierop drukt wordt je cirkel groter en kun je de bal alsnog gewoon schieten. Doordat jij en je vriend de cirkel allebei groter en kleiner kunnen maken, maakt het niet meer uit of je een beperking hebt of niet. Jullie hebben nu evenveel kans om van elkaar te winnen!

"Ik heb zelfs vrienden kunnen uitnodigen om met mij te spelen. Meestal keek ik vanaf de zijkant toe als zij gingen sporten"

James

Elektrische rolstoel
Het idee voor de iGYM is van James Falahee, een Amerikaanse tiener die dol is op sporten. Hij heeft cerebrale parese en zit daarom in een elektrische rolstoel. Hij leerde Roland Graf kennen, een leraar aan de Universiteit van Michigan. Samen met een paar onderzoekers ontwikkelde Roland de iGYM. Telkens als er nieuwe snufjes waren bedacht, mocht James het als eerste uitproberen. “Maar het systeem is nog niet helemaal af”, zegt Roland. “We willen de iGYM zo gemakkelijk en goedkoop mogelijk maken, zodat alle gymzalen en buurthuizen er eentje kunnen installeren.”

‘Cool’
Toch is James nu al razend enthousiast. “Ik vind de iGYM erg cool. Tot nu toe bevalt het heel goed, ik heb zelfs vrienden kunnen uitnodigen om met mij te spelen. Meestal keek ik vanaf de zijkant toe als zij gingen sporten, maar nu kan ik gewoon met ze meedoen!”

Kijk hieronder hoe het spel in actie eruit ziet:

Bron: Futurity

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: