Direct door naar content
Deze pottenbakkerij ziet kracht in beperking  afbeelding nieuwsbericht

Deze pottenbakkerij ziet kracht in beperking

24 februari 2020

Soms is het lastig om leuk werk te vinden als je een beperking hebt. Bij keramiekbedrijf Cor Unum in Den Bosch werken zestien mensen die ook een beperking hebben. En dat is een groot succes, want samen zorgen zij voor de mooiste potten, vazen en schalen.

Lotte Landsheer is de bedrijfsleidster van Cor Unum. Zij legt uit dat je met een beperking gewoon een volwaardige werknemer bent. “Je wordt hier serieus genomen”, zegt ze in een artikel in Trouw. “Ongeacht je beperking. Dat is ons verhaal.” Toen Cor Unum in 1953 ontstond, hielp de vader van Lotte al een handje mee bij het bedrijf. Hij vond ook dat je beperking juist je kracht kan zijn.

‘Bloedmooie lijntjes’
Hij vroeg namelijk aan een man met Parkinson om rechte lijntjes te schilderen op een vaas. Dat lukte niet, maar het resultaat was wel heel bijzonder. “Dat zijn zulke bloedmooie lijntjes geworden, dat de serie die hij maakte gelijk werd gekocht door de Bijenkorf in Amsterdam”, vertelt Lotte.

"Al ben je onzeker, of angstig, of heb je de bibbers, het materiaal dwingt je rustig te worden"

Lotte Landsheer

Gewoon met de handen
Eén van de huidige werknemers van Cor Unum is Ton Musch. Na een ongeluk lag hij een halfjaar in het ziekenhuis en werd hij arbeidsongeschikt verklaard. “Maar ik wilde nog niet stoppen met werken”, zegt hij. “Toen kwam ik bij Cor Unum terecht. Ik werd overal bij betrokken en moest mee functioneren in de leiding.” Nu is hij de modelleur van het bedrijf en tovert hij platte tekeningen om tot een fysiek model. Dat doet hij niet met een computer. “Wat tegenwoordig veel met 2D- en 3D- machines wordt gedaan, kan Ton nog gewoon met zijn handen”, zegt Lotte.

Rustig worden
Dat je met een beperking heel goed bij een leuk bedrijf kunt werken, dat blijkt wel. Allerlei verschillende bekende ontwerpers hebben namelijk al samengewerkt met Cor Unum. “Het materiaal past bij de mensen waar we mee werken”, legt Lotte uit. “Al ben je onzeker, of angstig, of heb je de bibbers, het materiaal dwingt je rustig te worden. En van gieten en uit de mal halen, tot spuiten en afwerken, er is altijd iets wat je kan!”

Bron: Trouw

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: