Direct door naar content
Robin gaat naakt op Instagram met prothese afbeelding nieuwsbericht

Robin gaat naakt op Instagram met prothese

23 februari 2020

Robin van Damme (28), zitvolleyballer van het Nederlands Paralympisch Zitvolleybal Team, mist al sinds zijn zestiende zijn linker onderbeen. Zijn prothese draagt hij vol trots en zonder schaamte. Om dat te laten zien liet hij zich naakt fotograferen door de vorig jaar overleden fotograaf Ewoud Broeksma. We spraken Robin over deze bijzondere fotoshoot. 

Op zijn zestiende werd bij Robin kanker geconstateerd. De amputatie van zijn linker onderbeen werd zijn redding, maar het zette wel gelijk zijn leven op zijn kop. Toen hij een prothese met een actieve voet kreeg, ging hij ook het sporten weer ontdekken. Nu zit hij in het Nederlands zitvolleybal elftal en heeft hij zijn eigen bedrijf als personal trainer.

Stoere foto
Een jaar geleden liet Robin zich fotograferen door Ewoud Broeksma. Een paar dagen na die shoot overleed de fotograaf plotseling. Robin zette daarom afgelopen week deze post op Instagram: 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Robin Van Damme (@robinvandamme) on

Robin was met Ewoud in contact gekomen omdat hij een paralympisch atleet zocht voor een fotoserie waarbij het lichaam van topsporters centraal staat. “Ik wilde vooral dat het een stoere foto werd. Ewoud had ook gevraagd of ik zonder prothese op de foto wilde.” Dat vond hij in eerste instantie een extra stap, maar toch stemde Robin daar door het goede verhaal van de fotograaf mee in. 

Taboe
“Naakt is al een beetje taboe, maar naakt terwijl je een ledemaat mist is nog eens een extra taboe. Ik vind dat nergens voor nodig. Daarom heb ik het ook gedaan. Ik heb met Ewoud overlegd dat hij ook de foto zonder prothese mocht gebruiken. Hij is helaas overleden maar ik had dus in allerlei boeken en tijdschriften kunnen staan zonder mijn prothese.”

“Naakt is al een beetje taboe, maar naakt terwijl je een ledemaat mist is nog eens een extra taboe. Ik vind dat nergens voor nodig"

Robin van Damme

Nul schaamte
Robin wil met de foto anderen met een prothese inspireren. “Ik voel echt nul schaamte bij het missen van mijn been. Ik denk dat ik daar wel een voorloper in ben.” Dat kun je bij Robin in meerdere opzichten zien. Zo heeft hij een prothese zonder afwerking en loopt hij ook gewoon met een korte broek in de zomer, waardoor je zijn prothese duidelijk ziet. “Veel mensen proberen hun prothese op de of andere manier te camoufleren. Ik vind dat zonde.”

Anderen inspireren
Robin wil daarom anderen graag motiveren om net als hij ook een grens over te gaan. Hij merkt dat nog best veel mensen schaamte voelen bij hun prothese. “Ik had laatst een interessant gesprek over aantrekkingskracht. Mensen merken dat ze worden afgewezen door hun prothese. Dat lijkt mij verschrikkelijk! Ik vind het mooi om door met mensen te praten of door zo’n foto te laten zien dat ik anderen kan helpen zich positiever te laten voelen bij hun beperking. Het klinkt allemaal makkelijk en dat is het natuurlijk niet.” 

Lees meer over het verhaal van Robin in dit eerdere interview met hem. 

Foto: Ewoud Broeksema

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: