Direct door naar content
Deze kleding helpt je bij je beperking afbeelding nieuwsbericht

Deze kleding helpt je bij je beperking

02 maart 2020

Christina Mallon heeft de spierziekte ALS. Toen ze 22 was voelde ze dat haar armen langzaam verlamd raakten. Dat is ongeveer acht jaar geleden. Nu zijn haar beide armen en handen volledig verlamd. Christina is duidelijk niet bij de pakken neer gaan zitten, want ze heeft haar leven volledig gericht op inclusief design. Zo heeft ze een kledinglijn ontworpen met kledingstukken die ze zelf aan en uit kan trekken. 

“Ik ben niet beperkt door de spierziekte die ik heb, maar door het ontwerp van heel veel dingen. Toen mensen producten en ervaringen ontwierpen, hebben ze helemaal nooit gedacht aan mensen met een beperking gedacht”, vertelt ze in een video. Daarom besloot ze daar iets aan te doen door kleding te ontwerpen waar zij en anderen ook echt iets aan hebben. 

Lifehack
Ze had bij het aantrekken van haar kleding al allerlei trucjes zoals haar hele huis eigenlijk één grote lifehack is. “Mensen met een beperking zijn de echte oorspronkelijke hackers. Ik heb mijn hele appartement moeten hacken. Alles is op de grond zodat ik mijn voeten kan gebruiken om te koken, mijn make-up te doen en om mezelf aan te kleden.” 

Slimme kleding
Toen ze acht jaar geleden met haar beperking te maken kreeg, merkte ze dat voor haar helemaal geen fashionable kleding bestond. Met een team in New York ging ze daarna aan de slag om kleding te maken die je ook met een spierziekte gemakkelijk aan kunt trekken. Zo vertelt ze nu dat ze veel heeft gehad aan een jas die ze over haar hoofd aan kan doen. 

Helpen bij aankleden
Ze verbaast zich nog altijd over dat de mode voor mensen met een beperking echt achterblijft. Met haar kledinglijn Cair laat ze aan de grote merken zien wat ze zouden kunnen doen. In die kleding heeft ze namelijk slimme oplossingen bedacht om je te helpen bij het aankleden. Zo zitten er extra lange linten aan een broek om die omhoog te trekken met je tanden en ze heeft een jurk ontworpen die zichzelf met lucht vult en zo langzaam om je lichaam trekt. 

Ze ziet haar ontwerpen net als de zelfrijdende auto als een product dat nieuwe mogelijkheden geeft. “Wat als onze kleding meer kan doen voor ons en ons lichaam?” Bekijk hier een inspirerende video over Christina: 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: