Direct door naar content
Sam& tegen armoede zodat elk kind kan sporten afbeelding nieuwsbericht

Sam& tegen armoede zodat elk kind kan sporten

02 maart 2020

In Nederland komt kinderarmoede vaker voor dan veel mensen denken. Gemiddeld groeit 1 op de 12 kinderen in ons land op in armoede. Deze kinderen kunnen daardoor niet meedoen aan alledaagse activiteiten als uitjes met school, dansles of sport en bewegen. Misschien is het bij jou thuis door allerlei omstandigheden ook zo dat er weinig geld is voor sport of andere leuke dingen. Het kan ook dat je andere gezinnen kent waar kinderen door financiële problemen niet kunnen sporten. Dan is het goed om te weten dat daar met een campagne en een loket van Samen voor alle kinderen iets aan wordt gedaan. 

In Nederland groeien 315.000 kinderen en jongeren tot 21 jaar op in armoede. Een aantal dat hoger ligt dan de meeste Nederlanders denken. Zo schat vijf op de tien het aantal kinderen dat leeft onder de ar- moedegrens veel te laag in en geeft 20 procent aan niet te weten hoeveel kinderen in Nederland opgroei- en in armoede. Daarbij geeft een ruime meerderheid aan geen gezin te kennen waarvan zij weten of vermoeden dat zij onder de armoedegrens leven. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Samen voor alle kinderen. 

Twee kinderen per klas
Die uitkomst is opvallend omdat 1 op de 12 kinderen en jongeren in Nederland opgroeit in een gezin dat financieel de eindjes nauwelijks aan elkaar kan knopen. Dat zijn gemiddeld twee kinderen per schoolklas. Vaak kunnen zij niet meedoen aan sport, dansles of schoolactiviteiten omdat er thuis weinig geld is. “Iets wat voor de buitenwereld heel gewoon lijkt, zoals het vieren van een verjaardag met vriendjes of een gezinsuitje, is zonder ondersteuning voor deze kinderen geen optie”, zegt Monique Maks, bestuurder van Sam&. 

Eén loket
Omdat dit grote probleem op te lossen is Sam& een campagne gestart. Belangrijk onderdeel daarbij is dat er één digitaal loket komt waar ouders en intermediairs (zoals bijvoorbeeld leerkrachten, schuldhulp- verleners, huisartsen of wijkteams) eenvoudig een aanvraag kunnen indienen voor meerdere kindvoorzieningen van de bij Sam& aangesloten partijen in hun gemeenten. “Wanneer kinderen die opgroeien in armoede er gewoon bij horen en zich kunnen ontwikkelen, neemt de kans af dat zij als zij volwassen zijn in eenzelfde situatie terechtkomen”, aldus Maks. “Daarom roepen wij alle Nederlanders op om een steentje bij te dragen. Via onze portal vind je informatie over wat je kunt doen. Bijvoorbeeld door te signaleren en door te verwijzen als men kinderarmoede vermoedt, dit bespreekbaar te maken of je in te zetten.”

Ga voor meer informatie naar: www.samenvoorallekinderen.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: