Direct door naar content
Leander Volz: “Je kunt altijd weer opstaan” afbeelding nieuwsbericht

Leander Volz: “Je kunt altijd weer opstaan”

02 maart 2020

Van 9 tot 16 mei zijn de Invictus Games in Den Haag. De deelnemers aan dit internationale sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen hebben allemaal een inspirerend verhaal te vertellen over de kracht van sport en hoe hen dat heeft geholpen bij hun herstel en revalidatie. We stellen de Invictus-deelnemers uit verschillende landen daarom alvast aan je voor in een aantal interviews. Zo vertelt de Canadees Leander Volz dat hij klaar is voor zowel het wielrennen, rolstoelrugby en het boogschieten op de Invictus Games .

Leander is in 2008 gewond geraakt in Afghanistan. “Het heeft me een lange tijd gekost om daarvan te herstellen. Eerdere aansporingen van mijn vrienden om me aan te melden voor de Invictus Games heb ik dan ook altijd afgeslagen, ik was daar niet klaar voor. Maar vorig jaar ging het een stuk beter met me en heb ik besloten me op te geven.”

Goede afspiegeling gewonden
Hij is één van de 32 deelnemers uit Canada die van 9 tot en met 16 mei in Den Haag deelnemen aan de Invictus Games. De groep is zeer divers, samengesteld uit mentaal en fysiek gewonden, zieken ook. “We wilden een goede afspiegeling van onze gewonden sturen. Dus komen er mensen in een rolstoel, sporters die ledenmaten missen, maatjes met littekens, zichtbaar en onzichtbaar. Voor iedereen in het team is het de eerste deelname”, zegt Volz, die infanterist, paratrooper en onder meer ook parschutespring-instructeur was. In 2015 ontving hij de Airborne Soldier of the Year Award.

Voorbeeld
Vanuit zijn huidige functie, bij de Canadian Armed Forces Transition Group, ziet hij dagelijks lotgenoten. “Wij helpen gewonde en zieke soldaten met het zoeken naar het vervolg van hun loopbaan, binnen of buiten defensie.” Hij vindt het prachtig om een voorbeeld voor andere gewonde en zieke soldaten te kunnen zijn. “Ik voelde juist daarom ook de verplichting om me aan te melden voor de Invictus Games. Het is het bewijs dat het er niet toe doet dat je ziek of gewond bent, of bent geweest. Je kunt echt weer opstaan. Met mijn deelname wil ik het verschil maken, anderen laten zijn dat er mogelijkheden zijn, dat je zoiets als de Invictus Games kunt halen.”

Door Edward Swier

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: