Direct door naar content
Buffy: “Invictus Games afronding van herstel” afbeelding nieuwsbericht

Buffy: “Invictus Games afronding van herstel”

09 maart 2020

We stellen de Invictus-deelnemers uit verschillende landen alvast aan je voor in een aantal interviews. Buffy Little uit Nieuw-Zeeland vertelt dat ze in voorbereiding op de Invictus Games erachter kwam dat ze een talent voor boogschieten blijkt te hebben. Van 9 tot 16 mei zijn de Invictus Games in Den Haag. De deelnemers aan dit internationale sportevenement voor fysiek en / of mentaal gewonde militairen hebben allemaal een inspirerend verhaal te vertellen over de kracht van sport en hoe hen dat heeft geholpen bij hun herstel en revalidatie.  

Buffy is verpleegster in het Nieuw-Zeelandse leger. Behalve uitzendingen naar conflictgebieden als Irak, was Buffy Little ook betrokken bij de eerste hulp na de verschrikkelijke aardbevingen in Christchurch. En onlangs nog hielp ze bij de evacuatie en opvang van slachtoffers van de vulkaanuitbarsting op White Island. 

Herstel
Ze was er de afgelopen jaren enige tijd uit. Tot twee keer toe werd borstkanker bij Buffy Little vastgesteld. “Na de eerste behandeling heb ik onvoldoende tijd genomen voor herstel. Nu voel ik wel dat ik echt aan de beterende hand ben.” En wel zozeer dat ze klaar is voor de Invictus Games. “Ik had al eerder de verhalen van collega’s gehoord die aan eerdere Invictus Games hadden deelgenomen, maar ik merkte nu pas dat het echt tijd was om mijn hand op te steken.”

Natuurtalent
Bij de Invictus Games heeft ze zich ingeschreven voor drie sporten: het wielrennen, rolstoelbasketbal en boogschieten. Die laatste sport zou wel eens haar nieuwe passie kunnen worden. “Dat had ik nou nooit gedacht. Maar het blijkt dat ik een natuurtalent ben. We hebben een aantal clinics gehad van goede boogschieters, uit de Nieuw-Zeelandse selectie en die moedigen me allemaal aan om ermee door te gaan. Het blijkt dat anderen jaren hebben getraind om de houding aan te kunnen nemen die ik als vanzelf kies. Zelf vind ik dat behoorlijk gaaf om te horen. Als ik dan ook nog relaxed blijf, schiet ik op mijn best. Waar anderen zich juist heel erg moeten concentreren, kan ik dat beter niet doen. Juist dan zit ik vaak verder van de roos.”

"Dat ik nu mee ga doen, is voor mij het bewijs dat ik er bovenop kom, dat is een mooi vooruitzicht. Daar draait het ook om bij de Invictus Games"

Buffy Little

Buffy ziet in de Invictus een veel hoger doel dan alleen medailles winnen. “Het gaat om het meedoen, zie het min of meer als de afronding van mijn herstelproces. Ik heb lange tijd getobd en onvoldoende aan mijn herstel gewerkt, maar dit keer wel. Ik moest emotioneel en mentaal goed herstellen, maar ook fysiek aansterken. Dat ik nu mee ga doen, is voor mij het bewijs dat ik er bovenop kom, dat is een mooi vooruitzicht. Daar draait het ook om bij de Invictus Games, dat je jezelf persoonlijke doelen stelt. En dat je die haalt. Dat is belangrijker dan medailles winnen. Maar natuurlijk, als we eenmaal op het veld staan, zullen we allemaal ons uiterste best doen om het best mogelijke te bereiken.’’

Door Edward Swier

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: