Direct door naar content
Deze handprothese kan dingen vastpakken afbeelding nieuwsbericht

Deze handprothese kan dingen vastpakken

11 maart 2020

Handprotheses worden tegenwoordig steeds beter dankzij moderne techniek. Onderzoekers van de TU Delft zij al jaren bezig om handprotheses te optimaliseren. Ingenieur Gerwin Smit heeft een hand ontworpen die heel erg dichtbij een natuurlijke hand komt, doordat ze goed hebben gekeken naar hoe pezen een hand op spanning zet. Daardoor is het nu mogelijk om de hand zelf iets vast te laten pakken. 

Gerwin kwam eigenlijk al op jonge leeftijd op het idee om een goedwerkende prothesehand te ontwerpen. Zijn tante had namelijk een passieve prothesehand, vertelt hij op het platform Delta. “Ik vroeg mij af waarom die hand niet bewoog en ik dacht ook al wel dat we toch wel in staat moeten zijn om iets beters te ontwerpen.”

Te zwaar 
Later ontdekte hij dat er al verschillende opties bestaan, maar dat daar ook allerlei nadelen aan zitten. Heel veel mensen stoppen ook met het gebruik van gemotoriseerde hand, omdat die protheses vaak te zwaar zijn of te veel als een robotarm eruit ziet. Gerwin ontdekte dat een derde van de mensen zonder hand een passieve prothese gebruiken. Daar wilde hij iets aan doen met een ontwerp dat het gebruik gemakkelijker maakt en er ook uitziet als een gewone hand. 

Zonder motor
Ze hebben daarom goed gekeken naar hoe de pezen in een hand werken om een prothese te maken zonder zware motor. “We hebben nu een hand gemaakt, geïnspireerd op wat je eigen hand ook doet: thenodesis. Dat is het verschijnsel dat als je je elleboog op tafel zet en je je hand laat hangen, dan strekken je vingers en valt de hand een beetje open. Als je die hand weer naar achteren trekt, sluit die weer een beetje. Dat komt door de pezen-werking", vertelde Smit in een interview op Radio 1Vandaaag. 

Goedkoper
Behalve dat deze hand meer vloeiende bewegingen kan maken dan een prothese met motor, is het prototype van Gerwin ook een stuk lichter. Uiteindelijk is het ook zijn doel de hand vooral als goedkoop alternatief op de markt te brengen. “Het is mijn droom dat op een dag iedereen wereldwijd deze innovatieve zelf grijpende hand gebruikt.” 

Bron: Delta.TUDelft.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: