Direct door naar content
Hester ging met nieuwe nier van 0 naar zilver afbeelding nieuwsbericht

Hester ging met nieuwe nier van 0 naar zilver

13 augustus 2020

Hester Elisen (47) uit Tilburg heeft zeven jaar geleden een niertransplantatie ondergaan. Daarvoor, toen ze nog aan de dialyse zat, is ze al met tafeltennis begonnen. Ze merkte dat het sporten haar goed deed. Via een tafeltennismaatje hoorde ze over de Stichting Sport en Transplantatie waarmee ze in 2017 en 2019 naar de World Transplant Games. In het tafeltennis en voetbal haalde ze daar vorig jaar drie medailles. 

Hester is geboren met een schrompelnier. Op haar 21stewerd die nier verwijderd omdat ze ziek was geworden. “Met die andere nier had ik op zich tachtig kunnen worden, maar in 2009 kreeg ik borstkanker en door de chemo’s is die andere nier ook slecht geworden. Toen heb ik nog drie jaar aan de dialyse gezeten voor ik in aanmerking kwam voor een niertransplantatie.” 

Eerder moeten beginnen
Ze had eigenlijk altijd aan voetbal gedaan, maar nadat ze door haar nier ziek werd had ze eigenlijk een tijd niks gedaan. Zeven jaar terug pakte ze dat weer op met tafeltennis. “Ik zat toen nog aan de dialyse. Maar het sporten beviel eigenlijk gelijk wel. Ik had er misschien wel vroeger al mee moeten beginnen, want het gaat eigenlijk best goed. Het ging van campingtafeltennis naar de competitie.” 

Even pauze inlassen
Dat ze een getransplanteerde nier heeft, maakt het sporten voor haar wel anders. “Je conditie is minder en je bent wat meer vatbaarder voor griepjes. Je weerstand is wat lager.” Hester benadrukt vooral dat ze het belangrijk vindt om niet bij de pakken neer te gaan zitten en dat het tafeltennis haar goed lukt. In de Tilburgse competitie waarin ze uitkomt weten ze er ook van en staan ze niet raar te kijken als ze tijdens een partij even een rustmoment moet inlassen. 

Sociale contacten
Sport was vroeger al belangrijk voor haar, maar met haar nieuwe nier heeft het voor haar nog meer waarde gekregen. “Het is gewoon belangrijk door de sociale contacten die je hebt en dat je je conditie weer opbouwt. Het is ook tof dat je weer kunt laten zien waar je staat: van niks naar wel iets kunnen doen. Dat zouden meer mensen moeten doen. Toch zie ik ook veel anderen die bang zijn om iets te gaan doen.” 

Probeer het uit
Haar advies aan anderen met een orgaantransplantatie of een beperking: probeer het gewoon eens uit. “En als je het eng vindt of je vindt het toch niet leuk dan kun je altijd een andere sport kiezen. Met tafeltennis kan niet zo veel fout gaan. Je doet wat conditie op en je bent in beweging.”

"De Transplant Games zijn ook om te laten zien waar je staat. Iedereen komt van nul en misschien net tegen de dood en dan sta je ineens daar”

Hester Elisen

Transplant Games
Met haar deelnames aan de Transplant Games 2017 in Malaga en vorig jaar in New Castle wil ze die boodschap ook afgeven. Die Olympische Spelen voor sporters met een orgaantransplantatie zijn altijd heel speciaal, vertelt Hester. “Vooral de openingsceremonie was bijzonder om mee te maken. Ik vind dat altijd ook wel emotioneel. Mensen staan dan ook te klappen langs de kant en dat doet ontzettend veel met je. De Transplant Games zijn ook om te laten zien waar je staat. Iedereen komt van nul en misschien net tegen de dood en dan sta je ineens daar.” 

Trots
Afgelopen jaar behaalde ze bij de World Transplant Games in het tafeltennis zilver in de dubbel en brons in het enkelspel. Daarnaast veroverde ze met het voetbalteam ook nog zilver. “Dat geeft mij een trots gevoel. Ook richting de orgaandonoren, want dankzij hen kun je meedoen.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: