Direct door naar content
Kijktip: docu ‘Op de tast’ afbeelding nieuwsbericht

Kijktip: docu ‘Op de tast’

20 maart 2020

Door het coronavirus moet iedereen nu zoveel mogelijk thuis blijven. Om deze weken door te komen geven we je graag wat goede kijk, luister en doe tips. Zo is net een hele mooie documentaire uitgekomen over een blind echtpaar dat van Amsterdam naar de Veluwe verhuist. 

De docu Op de Tastgaat over Marianne en Ronald Polderman. Zij zijn allebei op latere leeftijd blind geworden. Marianne (72) verloor haar laatste zicht als jongvolwassene en Ronald (68) ongeveer vijftien jaar geleden. Ze wonen inmiddels al veertig jaar op driehoog in Amsterdam-Slotervaart. Het echtpaar laat in de documentaire zien dat je is met een beperking heel goed zelfstandig kunt leven.

Drukke stad
Toch merken zij dat het leven in een drukke lawaaierige stad voor hen steeds moeilijker wordt. Overal in de stad zijn wegopbrekeningen, losliggende stoeptegels en onoplettende weggebruikers. Dat maakte het voor Marianne en Ronald iedere dag weer tot een uitdaging om heel huids van bijvoorbeeld de supermarkt weer thuis te komen. 

Dat kun je goed zien in dit fragment: 

Nieuwe woning
Als ze een woning in een veel rustigere omgeving op de Veluwe krijgen aangeboden, besluiten ze hun geliefde Amterdam achter zich te laten. De documentairemakers Thomas Doebele & Maarten Schmidt volgen de twee naar hun nieuwe huis. Wat daar vooral bijzonder is om te zien hoe zij die nieuwe woning helemaal op de tast verkennen van het stopcontact tot aan de keukenkastjes. 

Bekijk de docu ‘Op de tast’ nu bij NPO Start

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: