Direct door naar content
Jongeren met beperking vloggen over isolatie afbeelding nieuwsbericht

Jongeren met beperking vloggen over isolatie

16 april 2020

Heb jij nu door de coronacrisis ook weinig contact met anderen? Veel jongeren met een beperking hebben daar nu last van. Om uit dat sociale isolement te komen hebben een aantal jongeren iets bedacht: ze gaan namelijk vloggen over hoe het is om deze coronatijd te ervaren met een beperking. 

Het idee is bedacht door Mascha Legel Cam on Wheels. Normaal helpt ze jongeren met een fysieke beperking om een audiovisuele mbo of hbo studie te volgen. Omdat die studies nu stilliggen heeft ze een vlogplatform ingericht waar de jongeren nu video’s kunnen maken wat deze coronatijd voor hen betekent. ‘Com in Beeld’ bleek al snel zo’n succes dat ook niet-studenten zich bij haar hebben gemeld. In een interview met NOS.nl vertelt Mascha dat de jongeren zich meer gehoord voelen door de vlogs. “Als je niet kan spreken of veel moeite hebt met praten, dan zit er al gauw een etiket op je. En in deze tijd zijn ze nog meer geïsoleerd."

Vlogger Jelle
Een van de vloggers is Jelle van Kleef (28) die een stofwisselingsziekte gecombineerd met spasmen en een spraakgebrek heeft. Hij woont zelfstandig in een woongroep, maar door het coronavirus kan hij daar ook niemand ontmoeten. Het maken van de vlogs helpt hem om weer contact met de buitenwereld te krijgen, vertelt hij. “Door een inkijkje te geven in mijn leven voelt het voor mij minder geïsoleerd. Ook merk ik dat als ik deze vlogs niet opneem dat ik steeds verder verwijderd raak van het sociale leven.”

Jelle vlogt nu elke dag over wat hem bezighoudt en hij is van plan andere bewoners van zijn complex te gaan interviewen over hoe zij met de coronacrisis omgaan. Kijk hier zijn korte vlog:

Sara over haar puzzels
Een andere vlogster is Sara, die door een aangeboren hersenafwijking niet verstaanbaar kan praten. Door vlogs te maken kan ze toch laten zien aan anderen waar ze nu mee bezig is. Zo zie je hier hoe ze is begonnen aan een grote puzzel:

Wil jij net als Jelle en Sara ook beginnen met vloggen? Meld je dan aan bij Cam on Wheels. Zij kunnen je helpen bij het monteren en online zetten van je video’s. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: