Direct door naar content
Sportfilmtip voor thuis: Goud afbeelding nieuwsbericht

Sportfilmtip voor thuis: Goud

03 juni 2020

De bioscopen en filmtheaters zijn vanaf deze week weer beperkt open gegaan, maar gelukkig komen veel nieuwe films ook op streamingdiensten beschikbaar. Zo kun je nu ook de nieuwe Nederlandse film Goudthuis kijken. Deze gevoelige sportfilm over doorzettingsvermogen en een kwetsbare vader-zoonrelatie is echt een aanrader. 

In Goud volgen we topturner Timo op weg naar het WK turnen in Budapest en zijn olympische droom. De hoofdrol wordt gespeeld door David Wristers, een voormalig topsporter die nog Nederlands kampioen op de vloer werd. Dat verklaart ook waarom de acteur in de film de salto’s en sprongen zo goed uitvoert in de film: hij is zijn eigen stuntman. Doordat de camera hem ook letterlijk dicht op de huid zit, heb je als kijker het gevoel dat je achter hem aan rent door de turnhal. 

Vader in rolstoel
De vader van Ward, gespeeld door acteur Marcel Hensema (Hollands Hoop), is in het verhaal een belangrijk figuur. Hij is zelf een voormalig turner, maar is door een auto-ongeluk verlamd geraakt en zit in een rolstoel. Thuis zorgt Timo voor zijn vader door te koken, hem te wassen en voor zijn doorligplekken te zorgen. Met zijn doorzettingsvermogen wil vader Ward alles op alles zetten om zijn zoon wel te laten slagen als topturner. Hij werpt zich daarom ook op als zijn privécoach op weg naar hun gedeelde olympische droom. 

Weinig woorden
Vader en zoon zeggen niet veel, maar aan de blikken kun je de onderling groeiende spanning goed voelen. Dat niet veel woorden nodig zijn om veel te zeggen wordt duidelijk in een scène waar Timo op een avond in een lege hal nog even extra hard moet werken van zijn vader. Als Timo op een gegeven moment moe wil opgeven omdat zijn benen niet meer kunnen, zegt zijn vader vanuit zijn rolstoel met een strak gezicht: “Jouw benen kunnen niet meer?” Waarmee hij natuurlijk doelt op zijn eigen lichaam wat al heel lang niet meer werkt zoals hij wil. 

Liefde
Deze film gaat over veel meer dan alleen het nastreven van een olympische droom. Het gaat vooral over begrip en erkenning. Want wat blijft er van die gedeelde droom over als Timo ontdekt dat er ook nog zoiets als liefde is? 

Goud was al te zien op PICL en is vanaf vandaag ook via verschillende on-demand kanalen  CineMember, Ziggo, Pathé Thuis, iTunes, Google Play en KPN te zien. Bekijk hier de trailer:

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: