Direct door naar content
Dove Gert-Jan voetbalt tussen horende spelers afbeelding nieuwsbericht

Dove Gert-Jan voetbalt tussen horende spelers

03 juni 2020

Gert-Jan Roelofsen (28) is al sinds zijn geboorte doof, maar dat heeft zijn grote passie voetbal nooit in de weg gezeten. Hij zit al sinds zijn zestiende in het Nederlands Doven elftal, waar hij nu de aanvoerder van is. Het grote doel met zijn team is de Deaflympics volgend jaar. Om daar fit en scherp voor te blijven traint Gert-Jan al jaren op hoog niveau mee tussen horende voetballers bij VV Kollum. 

Door de coronacrisis kon Gert-Jan lang niet trainen, maar sinds een paar weken kan hij weer één-op-één trainen met zijn trainer Ron de Boer. Omroep Fryslan was bij die training aanwezig en zag hoe dat ging. De trainer doet de oefening al duidelijk uit en een gebarentolk vertaalt de aanwijzingen nog even in gebarentaal. “Het komt vooral op individueel oogcontact zoeken en je aanwijzingen daarop geven. Gert-Jan pikt dat goed op merk ik”, zegt hij in het item. 

Communicatie in wedstrijden
In een training gaat dat prima, maar in een wedstrijd is de communicatie nog wel eens een uitdaging. Daar hebben ze wel met elkaar een oplossing voor gevonden, legt Gert-Jan uit. “We hebben een halfuur van tevoren al een voorbespreking met de trainer. We nemen de plannen door en hoe we gaan spelen. Tijdens de wedstrijd kunnen we vaak op momenten dat de bal uit is even één-op-één contact hebben. Dat gaat goed.”

Enthousiaste speler
Voor de trainer is dat ook even aanpassen, maar hij heeft daar zelf ook al ervaring mee. "Ik heb zelf ook eens een leider gehad die doof was, dus ik ben wel iets gewend," zegt De Boer. "Met een gezond stukje verstand en duidelijke gebaren kom je al heel ver." Hij vindt het ook belangrijk om bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van Gert-Jan en vooral dat hij een plek in het team verdient. “Uiteindelijk moet je dit soort jongens ondanks hun beperking gewoon mee laten draaien in het team. Een beperking zegt niets over je voetbalkwaliteiten. Gert-Jan is enorm enthousiast. Ik zou willen dat de andere spelers uit het team ook zo enthousiast waren.”

Bron: Omroep Fryslan

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: