Direct door naar content
F*ck die handicap afbeelding nieuwsbericht

F*ck die handicap

10 juni 2020

In Amsterdam-Noord ligt het mooie sportcomplex van Only Friends dat helemaal is gericht op sporters met een beperking. Deze club begon ooit klein met een voetbalteam van acht spelers maar is ondertussen uitgegroeid tot een vereniging met 800 leden. Myron Gebbink, die zelf een beperking heeft, wordt vaak gezien als de reden dat zijn vader Dennis Gebbink Only Friends begon. “Dat vind ik te veel eer”, zegt hij in een korte documentaire "F*ck die Handicap" bij NH Nieuws. 

Myron is geboren met een dubbelzijdige hersenbeschadiging, waardoor hij problemen heeft met zijn coördinatie, zijn motoriek en hij heeft een hoge spanning op de spieren in zijn lichaam. Door die beperking kreeg zijn vader de droom om een speciale club voor jongens als Myron op te zetten. “Mijn vader verdient alle credits voor het feit dat dit mooie stadion, zoals ik het altijd noem, er is gekomen.”

Voorbeelden
Zelf is Myron tegenwoordig ook veel als trainer te vinden op het sportcomplex in Amsterdam. Dat vindt hij eigenlijk het mooiste wat er is. “De kinderen zijn altijd zo blij om je te zien en ze zijn zo dankbaar om te mogen sporten. Dat vind ik wel heel erg mooi. Ook mooi om te zien hoeveel strijd ze leveren hier. Voetballertjes die in een rollator komen en die stukjes los gaan lopen. Daar haal ik heel veel energie uit. Natuurlijk heb ik ook wel eens momenten dat ik denk waarom heb ik die handicap? Maar als ik dan hier aan denk, dan denk ik: ik moet ook niet zeuren. Zijn genoeg voorbeelden hier en daar haal ik kracht uit.” 

"Ik doe het wel om aan de wereld te bewijzen: dit ben ik en fuck die handicap"

Myron Gebbink

Vriend
In de documentaire zitten ook twee van die voorbeelden: Marouan en Kees. Myron is voor hen veel meer dan alleen een bokspartner. “Hij betekent veel voor ons: een goede trainer en een goede vriend. Als je hulp nodig hebt dan is hij er voor je.” Dat voelt hij andersom precies zo. “Zij zijn als broertjes voor mij. Het zijn echt grote voorbeelden van de club. Zij zijn altijd vrolijk en positief.” 

Myron hoort mensen wel eens zeggen dat ze hem een voorbeeld vinden. “Dat vind ik van mezelf niet. Ik doe het wel om aan de wereld te bewijzen: dit ben ik en fuck die handicap. Natuurlijk zijn sommige tijden lastiger maar het gaat wel goed.” 

Bekijk de hele documentaire die gemaakt werd door studenten bij NHNieuws.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: