Direct door naar content
Diede de Groot: “Ik moest aan rolstoel wennen” afbeelding nieuwsbericht

Diede de Groot: “Ik moest aan rolstoel wennen”

16 juni 2020

Diede de Groot (23) is een absolute wereldtopper in het rolstoeltennis, sterker nog: ze is de nummer één van de wereld. Ze wint de ene na de andere grote prijs. Daardoor lijkt alles bij haar een makkie. Maar in een uitgebreid interview met AD vertelt Diede dat ze daar vanaf de eerste kennismaking met rolstoeltennis altijd hard heeft moeten werken. 

Diede is geboren met een te kort rechterbeen, waardoor ze nu ook veel met een prothesebeen loopt. “Alles wat ik kan lopen, probeer ik te lopen, maar op een gegeven moment houdt het op en moet ik verder in een rolstoel”, vertelt ze in de tennisspecial van het AD. Dat geldt ook voor staand tennissen: dat doet ze soms, maar na een minuut of tien moet ze toch verder in de rolstoel. 

Ontdekking rolstoeltennis
Ze vertelt in het interview dat ze dankzij een fijne vriendinnengroep nooit het idee heeft gehad dat ze iets niet kon. “Ze namen mij overal mee naartoe. En als ik iets niet kon, dan probeerden we het toch.” In eerste instantie kon ze met sport niet goed meekomen, totdat ze haar eigen sport ontdekte: rolstoeltennis. “Ik was 7 jaar en pas geopereerd toen ik via de revalidatieartsen in aanraking kwam met rolstoeltennis. Dat vond ik zo leuk dat ik nooit meer iets anders heb geprobeerd.” 

Wennen aan rolstoel
Omdat ze in het dagelijks leven niet in een rolstoel zat was de overstap naar rolstoelsport toch even een drempel. “Maar ik zag andere kinderen het ook doen en superveel lol hebben met elkaar, dan is voor een kind die drempel snel overwonnen.” Omdat ze de rolstoel niet gewend was, merkte ze dat moest nadenken over elke beweging. “Trekken, duwen, vooruit, achteruit, je weet niet hoe dat moet. Totdat je merkt dat het een automatisme wordt. En uiteindelijk het moment komt dat je besluit: nu wil ik er echt goed in worden ook.’’

Dat besluit heeft haar ondertussen al een bomvolle prijzenkast opgeleverd: zeven Grand Slam titels in het enkelspel, acht Grand Slams in het dubbelspel en zilver in het dubbelspel op de Paralympische Spelen van Rio 2016. 

Lees het hele interview op AD.nl 

Foto: Wikimedia (CC) / Steven Lek

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: