Direct door naar content
Het knuffelen wordt echt gemist in coronatijd afbeelding nieuwsbericht

Het knuffelen wordt echt gemist in coronatijd

18 juni 2020

Het coronavirus heeft voor iedereen alles op zijn kop gezet. Veel sportactiviteiten en leuke evenementen gingen niet door en overal moet 1,5 meter afstand van elkaar worden gehouden. Hoe is dat als je verstandelijke beperking hebt en in een woongroep woont? Het Brabants Dagblad vroeg het aan Floor, Harm, Hanneke, Andy, Benthe en Jaimy en schreef hun coronabelevenissen op. 

Als er iets is wat deze zes jongeren met een verstandelijke beperking allemaal gemist hebben dan is het wel het knuffelen en de gezelligheid met anderen. Zo vertelt Andy (27) uit een woongroep in Tilburg dat hij zijn medebewoners mist nu hij tijdelijk bij zijn ouders woont. “De gezelligheid, het poolen in de speelruimte, samen kletsen tijdens het eten, dat mis ik allemaal wel. We facetimen twee keer per week om even te praten.” 

Fitness in de tuin
Vriendinnen Jaimy (27) en Benthe (24) hebben het geluk dat ze in dezelfde woongroep wonen. Daar werden allerlei alternatieve activiteiten verzonnen, vertelt Jaimy in het interview. “Nu doen we andere dingen: we sporten om in beweging te blijven. In onze tuin staan fitnessapparaten. We doen spelletjes, lakken onze nagels en maken strijkkralen.” 

Carwash voor ouders
Hun ouders mochten lange tijd niet langskomen. Daar werd ook een creatieve oplossing op verzonnen, vertelt Jaimy. “Toen er nog niemand op bezoek mocht komen, hebben we onze familie en vrienden wel een keer gezien, met onze carwash. Ze kwamen met auto’s voorbijrijden. Ze kregen een slush puppy en popcorn. Wij wasten de auto’s en konden naar ze zwaaien. Heel fijn, ook al konden we niet knuffelen.”

Lekker de deur uit
Inmiddels mogen ze hun familie weer af en toe op bezoek komen. Benthe had haar familie ook gemist. “Het was zo lang geleden dat ik mijn vader had geknuffeld. Mijn moeder is overleden. Ik ben blij dat ik hem weer kan zien en kan knuffelen.” Ze hopen allebei dat de coronatijd snel voorbij is. “Dan kunnen we weer lekker de deur uit”, zegt Jaimy. 

Lees alle belevenissen van Andy, Jaimy, Benthe, Floor, Harm en Hanneke in het artikel van het Brabants Dagblad

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: