Direct door naar content
Jetze Plat is weer voorzichtig aan het trainen afbeelding nieuwsbericht

Jetze Plat is weer voorzichtig aan het trainen

03 juli 2020

Het was even behoorlijk schrikken toen handbiker en Paratriatleet Jetze Plat drie weken terug door een ongeluk met zijn crossmotor in het ziekenhuis belandde. Hij liep door die crash een hersenschudding en een scheurtje in zijn nekwervel op. Inmiddels is de ambassadeur van Fonds Gehandicaptensport weer voorzichtig begonnen met trainen. 

“Ik heb echt mazzel gehad”, zegt Jetze aan de telefoon. “Het is een scheur in mijn nekwervel, het is dus niet door midden. Ik heb dus mazzel dat het ook weer recht op elkaar gaat groeien. Als je dan een nekwervel moet breken kun je het beter op deze manier doen. Die nette breuk geeft wel vertrouwen dat het goed zal herstellen.”

In het begin mocht hij vooral door de hersenschudding nog niks doen. Dat was maar niks voor Jetze. “Ik ben wel iemand die altijd bezig is en zichzelf graag wil verbeteren. Die eerste week kon ik echt niks doen. Lezen ging ook niet fatsoenlijk. Dan ga je jezelf nutteloos voelen.” Hij vond het daarom ook extra fijn dat hij na acht dagen voorzichtig op de hometrainer weer de handbikespieren kon laten draaien. “Dat gaf ook weer wat structuur aan mijn dag.” 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jetze Plat (@jetze_plat) on

Grenzen verleggen
Die eerste keer dat hij weer op de fiets zat met zijn nekkraag nog om merkte hij dat zijn lijf nog moest wennen aan de inspanning. “Ik merkte wel in het begin dat mijn hartslag anders was, veel hoger. Dan denk je wel: ik heb wel wat ingeleverd. Ik zie dat nu toch snel verbeteren.” Het gaf hem natuurlijk nog lang niet hetzelfde gevoel van het hard door de bochten gaan. “Het is toch meer een soort bezigheidstherapie. Het is niet echt dat je grenzen aan het verleggen bent, terwijl je dat natuurlijk wel aan het doen bent want je bent gewoon met je herstel bezig. Het voelt anders. Als ik rustig fiets ben ik daar ook moe van. Het is net alsof je heel lang niet hebt gefietst. Maar het gaat wel hard vooruit merk ik.” 

Vogelgeluid
Jetze kan nu al anderhalf uur achter elkaar fietsen op zijn handbike en hij bouwt ook al op met korte tempo’s van twee tot drie minuten. “Het begint nu weer echt op trainen te lijken!” Hij hoopt binnenkort bij een tussencheck in het ziekenhuis te horen dat zijn nekkraag af mag. “Dan kan ik ook weer gaan zwemmen. Dat zou wel lekker zijn. Dan hoop ik ook weer buiten te kunnen fietsen op de weg. Ik zit nu toch buiten met mijn hometrainer op het terras met de vogeltjes die fluiten. Dus in dat opzicht zit ik thuis niet verkeerd. Het belangrijkste nu is gewoon dat ik goed herstel.” Daar is hij, optimistisch als hij is, ook positief over. “Ik verwacht wel dat ik het laatste deel van het seizoen weer aan de start kan staan van wat wedstrijden.” 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: