Direct door naar content
Kijktip: Keetje krijgt een blade afbeelding nieuwsbericht

Kijktip: Keetje krijgt een blade

06 juli 2020

Hoe gaat dat als je een prothesebeen moet laten aanmeten? In de korte documentaire ‘Keetje – Over een week krijg ik een hardloopbeen’ volg je Keetje (13) in een spannende week waarin ze een blade krijgt aangemeten en daar de eerste stappen mee loopt. “Met mijn gewone prothese gaat rennen heel erg moeilijk en ik hoop daarom dat het met mijn sportblade straks heel erg goed gaat”, zegt ze in de docu die vorig jaar over haar werd gemaakt en afgelopen maand weer op tv was te zien.  

“Voorzichtig met dat been hè, het is nog maar een halve”, zegt de moeder van Keetje als het been van Keetje wordt ingegipst voor een afdruk. Sinds een jaar mist Keetje een deel van haar been. Door een tumor in haar bovenbeen moest ze geopereerd worden. Uiteindelijk hebben ze daarbij haar bovenbeen en knie weggehaald en haar onderbeen aan haar heup vastgemaakt. Dat heet ook wel een omkeerplastiek. Hoe dat precies zit legt ze gezellig met haar vriendinnetje Puck uit. “Waar bij Puck een knie zit heb ik een enkel. Het klinkt raar maar zo zit het in elkaar!”

'Eindelijk vrij zijn' 
In de documentaire zie je hoe Keetje de kleuren van haar blade uitkiest en hoe ze in revalidatiecentrum De Hoogstraat alvast een beetje leert rennen. Met een blade moet ze dat namelijk ook weer leren omdat alles anders is. Ondertussen fantaseert ze al hoe het zal zijn als ze echt weer kan rennen met haar nieuwe blade. “Ik heb heel veel zin om heel erg hard te kunnen rennen en eindelijk weer vrij te zijn”, zegt ze. Misschien gaat ze wel bij een atletiekclub. “Maar dan wil ik niet bij een groepje met meer mensen met een blade, want dan voel ik mij zo gehandicapt-achtig. En dat voel ik mij juist niet.” 

Aan het einde van de korte docu zie je Keetje de eerste sprongen en stappen maken met haar blade. Als haar vader vraagt hoe die zit, heeft ze maar één antwoord: “Lekker!”

Wil je zien hoe de eerste stukjes hardlopen bij Keetje gaan? Kijk dan de hele docu uit de serie 'Nog een week' van 15 minuten terug op VPRO.nl

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: