Direct door naar content
Prokkelweek gaat door in ProkkelZomer afbeelding nieuwsbericht

Prokkelweek gaat door in ProkkelZomer

22 juli 2020

Van 8 tot en met 13 juni werd dit jaar weer de Prokkelweek georganiseerd. Tijdens deze week werden weer allerlei bijzondere ontmoetingen opgezet tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Dit gebeurde vooral digitaal of op een afstandje. Omdat veel deelnemers de echte ontmoetingen dit jaar zo hebben gemist wordt deze zomer tot Prokkelzomer omgedoopt. 

Een van die bijzondere ontmoetingen tijdens de Prokkelweek was het telefoongesprek op de radio tussen dj Sander Hoogendoorn en zijn vaste luisteraar Vincent. Zij hadden elkaar eerder dit jaar al een keer in de studio ontmoet voor het programma NetFFAnders. Vincent heeft autisme en een licht verstandelijke beperking. Hij legde aan Sander graag uit wat de Prokkelweek voor hem betekent. "Normale mensen weten niet hoe ze mensen met een beperking moeten ontmoeten, hoe ze daar mee om moeten gaan. Prokkel is een mooi initiatief om te laten zien: 'wij zijn gewoon als ieder ander.'"

'Rottijd'
Op de vraag hoe voor Vincent de coronatijd was geweest, gaf hij een eerlijk antwoord: hij vond het een rottijd. “Voor mij was het wel iets lastiger. Qua emoties was het best wel moeilijk. In het begin was het emotioneel heel zwaar want je kunt niemand bezoeken." Hij is daarom ook maar wat blij dat ondertussen weer meer kan. “Ik ben echt weer blij dat het normale leven weer op gang komt naar het nieuwe normaal.” Luister het bijzondere gesprek tussen Sander en Vincent hier terug. 

“Als wij niet worden gezien of gehoord dan gaan er heel veel dingen langs ons heen"

Ellis Jongerius - Ambassadrice Prokkelweek

In diezelfde week zat Ellis Jongerius, ambassadrice van de Prokkelweek, bij Stax&Toine op NPO Radio 1. Zij heeft PDD-NOS en een licht verstandelijke beperking. Wat dat in haar dagelijks leven legde ze gelijk even uit aan Dionne Stax: “Daardoor heb ik soms wat meer tijd nodig om alles te verwerken. Wat jullie kunnen in een dag daar heb ik twee dagen voor nodig om even alle laatjes op te zetten en alles weer te resetten zodat ik weer verder kan gaan.” 

Mooiere samenleving
Zij is al vanaf het begin betrokken bij de Prokkelweek, omdat ze die ontmoetingen ook heel erg belangrijk vindt. “Als wij niet worden gezien of gehoord dan gaan er heel veel dingen langs ons heen. Als we bedrijven en mensen enthousiast kunnen maken om met ons samen te prokkelen biedt dat een heleboel mogelijkheden om de samenleving veel inclusiever en veel mooier te maken.”  

ProkkelZomer
Ellis liet in dat gesprek al een beetje doorschemeren dat er plannen waren om in de zomer meer Prokkelactiviteiten te organiseren omdat het door de coronamaatregelen soms nog lastig was in juni. Ondertussen is die ProkkelZomer ook echt begonnen. Daardoor kun je tot augustus zelf allerlei Prokkels opzetten. Een van de mogelijkheden is ProkkelOpPad. Hierbij ga je met een team van vijf mensen met en vijf mensen zonder verstandelijke beperking op pad en krijg je een knapzak mee met allerlei kennismakingsopdrachten. Meer info daarover vind je op Prokkel.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: