Direct door naar content
Blinde sprinter David moest even zonder buddy afbeelding nieuwsbericht

Blinde sprinter David moest even zonder buddy

25 juli 2020

De blinde sprinter David Brown vormt samen met zijn buddy Jerome Avery al zes jaar een succesvol team. Samen zijn zij de snelste sprinters en wonnen zij bij de Paralympische Spelen van 2016 nog goud. Door de uitbraak van het coronavirus dit jaar werden zij ineens van elkaar gescheiden, want hoe moet je trainen als je normaal gesproken door een klein touwtje aan elkaar bent verbonden? 

David en Jerome trainen al sinds 2014 samen. Hun coach Joaquim koppelde de twee sprinters aan elkaar omdat ze ongeveer even lang zijn en ongeveer even snel zijn. In een uitgebreid portret op Runnersworld.com vertelt Cruz dat David in het begin moeite had met het wennen aan zijn nieuwe looppartners. “Ik heb hem gezegd: ik laat het niet gebeuren dat je je hier bezeerd. Ik ben jouw ogen. Doe gewoon je ding en vertrouw mij. Ik moest hem echt er toe zetten om dat te ontwikkelen.” 

Vertrouwen
Met Jerome als buddy werd dat vertrouwen snel gewonnen. Jerome had voor David al ervaring met het lopen als ‘guide-runner’ en kon hem daardoor goed begeleiden. In zijn aanpak schreeuwt hij vooral motiverende commando’s naar David en bij hun start als duo besloot Jerome zich ook letterlijk in de schoenen van de blinde hardloper te stappen. “Ik heb geprobeerd mijn ogen dicht te houden terwijl ik in een open veld ongeveer tien meter liep. Het eerste wat ik wilde doen was door de spleetjes van mijn ogen kijken. Ik denk dat dit wel laat zien hoeveel vertrouwen er is in de races en onze dagelijkse trainingsactiviteiten”, zegt Jerome.

Niet op 1,5 meter kunnen trainen
Door het Coronavirus werd die nauwe band even verbroken want David en Jerome kunnen niet op anderhalve meter afstand van elkaar trainen. De fitnessruimte en de atletiekbaan waar ze trainen ging ook dicht dus vroeg coach Cruz wat David thuis voor opties had. David gaf aan dat hij een hometrainer heeft, een heuvel, wat gewichten en dat zijn vriendin ook kan helpen. Daar maakte de coach een schema op. 

Sprintjes op straat
De vriendin van David hielp de sprinter door hem op de brede straten bij hun in de buurt te sturen met aanwijzingen. Zij filmde zijn sprintjes en workouts en stuurde die vervolgens weer terug voor feedback. Als hij niet op het asfalt trainde dan was hij in zijn achtertuin bezig met gewichten.

Beter dan ooit
Ook Jerome trainde alleen verder, ook al is nog lang niet duidelijk wanneer hij weer samen met David kan sprinten in wedstrijden. Toch heeft hij nog een duidelijk doel voor ogen: “We moeten beter zijn dan de rest. Natuurlijk had ik ook graag hardgelopen nu en races gedaan, maar dit geeft ons ook tijd om te herstellen en om weer op te bouwen naar 2021. Ik weet niet hoe David straks loopt, maar waarschijnlijk zal hij sneller zijn dan ooit.” 

Lees het hele verhaal (in het Engels) bij Runnersworld.com

Foto: US Ambassay Canada / Wikimedia

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: