Direct door naar content
Pim 'rolt' mee met de Alternatieve Vierdaagse afbeelding nieuwsbericht

Pim 'rolt' mee met de Alternatieve Vierdaagse

22 juli 2020

Vanwege het coronavirus kan de Vierdaagse Nijmegen dit jaar geen doorgang vinden. De organisatie heeft daarom een digitaal alternatief bedacht, waar iedereen aan mee kan doen. Pim Brouwers is één van de deelnemers. Hij gaat vier dagen achter elkaar 30 kilometer rollen en hoopt met zijn deelname anderen te inspireren ook in beweging te komen.

De 26-jarige Pim deed al drie keer eerder mee aan de Vierdaagse Nijmegen. De laatste keer was in 2016 toen hij dagelijks 55 kilometer aflegde op zijn rolstoel. Toen het Fonds Gehandicaptensport, dat dit jaar het goede doel van het evenement is, hem vroeg aan de Alternatieve Vierdaagse mee te doen twijfelde Pim geen moment. “Ik vind het gewoon heel leuk om te sporten en ik heb er veel plezier in. Omdat ik iets minder getraind heb op het afleggen van lange afstanden, rol ik dit jaar dagelijks 30 kilometer. Ik wil mijn spieren niet te veel belasten.”

Doel
Pim heeft cerebrale parese, ook wel spasme, maar of het nu zitskiën, handbiken, lange afstand rollen of obstacle runs zijn, Pim sport dagelijks. Op het moment van het interview heeft hij net de eerste etappe van de Alternatieve Vierdaagse achter de rug. Met een speciale app kunnen deelnemers een zelfgekozen route van 30 km, 40 km of 50 km in hun omgeving wandelen of rollen. Pim kwam tijdens zijn rit verschillende andere deelnemers tegen. “Het is natuurlijk totaal anders dan normaal gesproken. Maar omdat je onderweg mensen tegenkomt en even naar elkaar zwaait, ontstaat toch een gevoel van saamhorigheid. Ik vind het heel goed dat er een alternatief is. Op deze manier hebben mensen toch een doel voor ogen en de motivatie om in beweging te komen.”

Lat hoger leggen
Het sporten heeft Pim zelf enorm veel gebracht. Zijn doel is daarom om andere mensen met een beperking ook in beweging te krijgen. “Sporten helpt op zoveel manieren. Het heeft mij onder meer geholpen mijn handicap te accepteren, het heeft mijn karakter gevormd en sport leert je inzien wat je allemaal nog wél kunt. Ik hoop daarom van harte dat mensen met een handicap vaker gaan deelnemen aan evenementen waar ook valide sporters aan meedoen. Op die manier zorg je voor meer acceptatie en integratie. Ik heb zelf twee obstacle runs voltooid en merkte dat het enorm veel respect afdwong. Ik leg de lat voor mezelf altijd iets hoger en dat heeft mij veel goeds gebracht.”

‘Armen zijn mijn benen’
Het eerste doel voor Pim is de Alternatieve Vierdaagse voltooien. Waarschijnlijk is hij één van de weinigen die dit rollend doet. “Van de 40.000 deelnemers aan de Vierdaagse Nijmegen zijn de rollers vaak op een hand te tellen. Mensen zeggen tegen mij weleens dat het zo bijzonder is dat al drie keer heb meegedaan, maar dat vind ik zelf niet. Mijn armen zijn eigenlijk mijn benen. Het is voor mij net zo zwaar als voor de wandelaars. Allemaal trainen we hard om ons doel te bereiken. En als je hard traint, zul je zien dat je veel meer kunt dan jezelf denkt.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: