Direct door naar content
Chris Vos haalt vlieglicentie met één been afbeelding nieuwsbericht

Chris Vos haalt vlieglicentie met één been

28 juli 2020

Als vijfjarige raakte het rechterbeen van Chris Vos van zijn lies tot aan zijn voet geheel verlamd. Hij gaf de moed nooit op en wist met behulp van speciale ortheses zelfs zó goed te worden in snowboarden, dat hij op de Paralympische Winterspelen van 2018 een zilveren medaille won. Ook daarna bleef Chris dromen: ondanks alle strenge regels voor piloten van vliegtuigen, wilde hij dolgraag óók kunnen vliegen. Hij bleef doorzetten en met succes, want sinds kort heeft hij zijn vlieglicentie!

De moeder van Chris gaf hem als kerstcadeau een proefles bij de vliegschool in Hilversum. “Ik mocht drie uur vliegen, in drie verschillende vliegtuigen”, vertelt de ambassadeur van het Fonds Gehandicaptensport zelf. “Ik vond het zó tof dat ik heel graag de volledige opleiding wilde gaan volgen, ondanks alle eisen die er voor piloten zijn. Je moet aan van alles voldoen, maar niets is onmogelijk!”

Geslaagd
Chris moest zeven theorievakken afronden, een cursus radio- en telecommunicatie volgen en een certificaat behalen dat bewijst dat hij goed Engels spreekt. Ook moest hij een medische proef afleggen. “Dat was wel een uitdaging door mijn beperking, omdat je je rechterbeen echt wel nodig hebt als piloot. Ook ben ik zeven maanden per jaar weg voor mijn sport en train ik twee keer per dag, maar toch is het uiteindelijk allemaal goed gekomen. Toen ik bij mijn examen met het vliegtuig landde en de examinator vertelde dat ik geslaagd was, betekende dat heel veel voor me. Ik werd echt gek, zo blij was ik!”

Elkaar helpen
“Als je iets echt graag wil, dan kun je alles bereiken”, gaat Chris verder. “In het begin gebruikte ik een speciaal instrument bij het vliegen, de ‘turner hand control’. Daarmee verving ik eigenlijk mijn benen, maar dat heb ik straks niet eens meer nodig. Voor mij is dit pas het begin. Ik ben vastbesloten om verder te gaan met mijn vliegcarrière en hoop er verder in te groeien. En of je nou een beperking hebt of niet: je kunt gewoon leren vliegen! Nu heb ik de turner hand control nog, maar ik leen hem graag uit aan een vliegschool. Het zou mooi zijn als we elkaar kunnen helpen en iedereen die wil leren vliegen, met of zonder beperking, dat ook echt kan gaan doen!”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: