Direct door naar content
Probeer deze 6 vechtsporten met een beperking afbeelding nieuwsbericht

Probeer deze 6 vechtsporten met een beperking

30 maart 2022

Zoek jij een sport waar je even lekker al je frustratie in kwijt kunt of juist leert te focussen om rustig te worden? Heb je dan bij je zoektocht al eens aan een vechtsport gedacht? Onder deze verzamelnaam vind je allerlei verschillende sporten die heel goed met een beperking mogelijk zijn. Deze zes sporten zorgen dat je fysiek en mentaal sterker wordt!

Bij deze sporten gaat het zeker niet alleen om aanvalstechnieken als stoten en trappen. Het afweren en wegduiken zijn net zo belangrijk. Daarom wordt het geheel ook verzameld onder de naam vecht- en verdedigingsporten. Voor sommige vormen wordt ook vechtkunst gebruikt, als het meer om de mooie uitvoering van bepaalde bewegingen gaat. Beheersing van je lichaam is bij die sierlijke vormen belangrijker dan het raken van een tegenstander.

Boksen

Boksen is een tactische vechtsport waar veel meer bij komt kijken dan alleen rake klappen uitdelen. De coördinatie tussen je handen, voeten en ogen zijn namelijk erg belangrijk bij deze sport. Of je nu een tegenstander of een bokszak een stoot geeft: de energie die je in die klap kwijt kunt is natuurlijk heerlijk. En dat geeft ook weer nieuwe energie door de adrenaline die vrijkomt. Wist je dat je boksen ook kunt doen vanuit een rolstoel?

Wil je zelf ook een ring in stappen? Kijk dan op de pagina over boksen voor alle informatie en een club bij jou in de buurt.

Judo

Judo is eigenlijk stoeien op een verantwoorde manier. Respect naar elkaar en samenwerken zijn namelijk de belangrijkste pijlers bij deze sport. Het is zeker niet de bedoeling om elkaar pijn te doen op de tatami, zoals de judomat wordt genoemd. Door die basisregels en de verschillende technieken is judo heel goed aan te passen aan jouw beperking. Binnen het judo zijn al verschillende aangepaste vormen bekend. Zo kun je met een lichamelijke of verstandelijke beperking a-judo doen. Dit kan zowel zittend als staand. Met een visuele beperking kun je ook aan judo doen, dan heet het VI-judo.

Wil je meer weten over deze sport? Kijk dan op de pagina over judo.

Schermen

Schermen is een eeuwenoude sport en ken je misschien wel uit films als De Drie Musketiers. Ben je op zoek naar een tactisch spel waarbij je ook werkt aan je spierkracht? Dan is rolstoelschermen misschien wel jouw sport! Het leuke is ook dat deze sport niet alleen geschikt is voor mensen in een rolstoel. Iedereen die niet lopend of staand kan sporten kan meedoen. Bij veel verenigingen in Nederland kun je trouwens ook tegen valide schermers, die ze voetgangers noemen, spelen. Daar worden ook wedstrijden in georganiseerd.

Wil je meer weten over deze sport? Ga dan naar de speciale pagina over rolstoelschermen.

Karate

Karate is nu een sport die echt onder het kopje vechtkunst valt. Hierbij ben je vooral bezig met zelfverdediging en werk je aan je weerbaarheid. In trainingen leer je vooral allerlei technieken om het trappen, stoten en weringen te verbeteren. Het maakt bij karate niet uit of je een been of arm mist of een visuele beperking hebt, je kunt altijd een manier vinden om deze sport te doen. Dat laat Dave Kengen ook zien. De ontdekking van karate heeft zijn leven veranderd, vertelde hij in een interview. “Het heeft mij fysiek natuurlijk veranderd, maar ik heb er ook meer zelfvertrouwen van gekregen.”

Meer weten over de sport van Dave? Kijk dan op de pagina over karate.

Taekwondo

De Koreaanse sport taekwondo valt ook onder de noemer vechtkunst. Dit is ook veel meer dan het bewegen van handen en voeten, het wordt gezien als een manier van leven. Daarbij komen respect, discipline en zelfbeheersing in allerlei vormen terug.

Meer weten over jouw mogelijkheden in deze sport? Kijk dan op de pagina over taekwondo!

Aikido

Aikido is een minder bekende vorm van vechtkunst of martial arts. Bij deze sport staan ontspannen reageren en meebewegen op de aanvallen van je tegenstander centraal. Wat aikido anders maakt dan andere vechtsporten is dat het je hierbij geen kracht of snelheid nodig hebt. Dat maakt aikido natuurlijk erg geschikt voor allerlei beperkingen. Je oefent in de trainingen vooral op rollen, vallen, werpen en klemmen. Je leert door de oefeningen dat kracht niet het belangrijkste is en zult steeds soepeler worden en de techniek beter gaan beheersen.

Meer weten over aikido? Ga dan naar deze pagina voor alle informatie.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: