Direct door naar content
Grieken hadden al hellingbanen voor gehandicapten afbeelding nieuwsbericht

Grieken hadden al hellingbanen voor gehandicapten

30 juli 2020

De oude Grieken dachten duizenden jaren geleden al na over hoe zij hun tempels toegankelijk konden maken voor mensen met een beperking. Zij bouwden bij heiligdommen namelijk hellingbanen voor mensen die niet zo mobiel waren, zo blijkt een Amerikaans onderzoek.

Wie weleens naar Griekenland is geweest, herkent het vast; de tempels zijn zowel via de trap als via een hellingbaan te bereiken. Nieuw onderzoek in het blad Antiquity toont aan dat sommige hellingbanen - met name bij heiligdommen die zijn opgericht voor goden waarvan mensen genezing verwachtten - waarschijnlijk bedoeld waren om het ook voor mensen met een handicap mogelijk te maken de gebouwen binnen te gaan.

Als voorbeeld haalt wetenschapper Debby Sneed het heiligdom van Asklepios - de god van genezing en geneeskunde - in Epidauros aan dat elf hellingbanen heeft. Ter vergelijking: het in dezelfde periode opgerichte heiligdom ter ere van Zeus in Olympia, telt twee hellingbanen. Volgens Sneed is de verklaring hiervoor dat heiligdommen die zijn opgericht voor goden waarvan mensen genezing verwachtten meer mensen met een beperking trekken dan ‘normale’ heiligdommen. Daarom werden deze gebouwd op een manier die iedereen toegang gaf tot het hoofdgebouw.

Trend
Tot nu toe werd vaak aangenomen dat de hellingbanen bedoeld waren om bijvoorbeeld zware objecten naar binnen te rijden, maar Sneed stelt dat toegankelijkheid voor mensen met een beperking het hoofddoel was van de hellingbanen. “Het beschikbare bewijs wijst op een trend waarbij helende heiligdommen, waar veel mensen met een breed scala aan ziekten, verwondingen en aandoeningen kwamen, meer hellingbanen hadden dan niet-helende heiligdommen,” zegt Sneed tegen Scientas.nl.

Rol van betekenis
Sneed bestudeerde ook nog oude bronnen die onthullen dat mensen met een handicap in het oude Griekenland niet werden buitengesloten, maar juist een rol van betekenis speelden in hun families en de gemeenschap waar ze deel van uitmaakten. In het oude Griekenland leefden zeer waarschijnlijk veel mensen met een handicap, onder meer vanwege de vele oorlogen die werden gevoerd.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: