Direct door naar content
Minister van Gehandicaptenzaken pleit voor mondkapjes afbeelding nieuwsbericht

Minister van Gehandicaptenzaken pleit voor mondkapjes

04 augustus 2020

Nu het coronavirus zich ook in Nederland weer verder verspreid, laait ook de discussie over het gebruik van mondkapjes op. Rick Brink, die als minister van Gehandicaptenzaken opkomt voor iedereen met een beperking, is duidelijk voorstander van een mondkapjesplicht. Hij merkt namelijk dat veel mensen met een beperking nu niet de straat op durven. Wat vind jij eigenlijk? Zou jij je veiliger op straat en in winkels voelen als een mondkapje verplicht wordt? 

Sinds Rick Brink vorig jaar in een liveshow van KRO-NCRV werd gekozen tot Minister van Gehandicaptenzaken zet hij zich elke dag in voor de belangen van mensen met een beperking. Door de coronacrisis ziet hij zelf dat die rol nog belangrijker is geworden. In een interview zei hij eerder al dat het niet van zelf gaat. “Steeds is het weer nodig de vinger op te steken en te zeggen: Hé, wij zijn er ook nog!”

Mondkapjesplicht
Om die reden mengde hij zich in het discussieprogramma Spraakmakers op NPO Radio 1 ook in het gesprek van de dag: de mondkapjesplicht. Rick Brink zou graag zien dat het Kabinet wel besluit mondkapjes verplicht te stellen omdat dit zeker voor iedereen met een beperking voor meer comfort en veiligheid in het dagelijks leven zou kunnen zorgen.

"Veel mensen met een beperking zitten nog in de eerste lockdown omdat ze de straat niet op durven"

Rick Brink - Minister van Gehandicaptenzaken

Hij legde dat als volgt uit: “We praten nu al over de tweede lockdown, maar veel mensen met een beperking zitten nog in de eerste lockdown omdat ze de straat niet op durven doordat ze een kwetsbare gezondheid hebben.” Hij benadrukt ook dat met een mondkapje nog altijd de anderhalve meter vastgehouden moet worden. Een verplicht mondkapje ziet Rick Brink dan ook niet als de totale oplossing, maar het kan mensen met een beperking volgens hem wel helpen. “Het is niet zo dat die mensen weer massaal de straat op zullen gaan, dat zou ik ze ook zeker niet willen adviseren. Maar het is wel een vorm van extra comfort wat die mensen misschien een extra beetje kan gaan helpen.” 

Minder gevaarlijk
Bij de mondkapjesplicht valt van alles voor of tegen op te merken. Want worden mensen door het dragen van een mondkapje nonchalanter of juist alerter op het houden van afstand? In een item van Nieuwsuur reageerde spierziekte-patiënt Rivka Smit al positief op het dragen van mondkapjes. Zij durft nu niet de straat op omdat ze bang is besmet te worden met het virus. Mondkapjes zouden haar meer vrijheid geven, zegt ze. "Dan heb je natuurlijk nog de discussie of mensen een mondkapje wel goed gebruiken of niet, maar ik denk dat als iedereen zichzelf beschermt, het voor mij minder gevaarlijk is."

Alternatief
Illya Soffer, directeur van Ieder(in) de belangenorganisatie voor iedereen met een beperking of chronische ziekte, noemt in datzelfde item nog een alternatief. “Je kunt ook denken aan bepaalde uren waarin winkels en diensten speciaal open zijn voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Of een app waarop je kunt zien hoe druk het ergens is. Zodat mensen wél voldoende afstand kunnen houden."

Foto: Stijn Ghijsen/ KRO-NCRV

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: