Direct door naar content
Christiaan rolt van Zeeland naar Groningen afbeelding nieuwsbericht

Christiaan rolt van Zeeland naar Groningen

05 augustus 2020

Christiaan Mensinga uit Voorthuizen is op dit moment aan een bijzondere tocht bezig: in zijn rolstoel rolt hij 535 kilometer van Zeeland naar Groningen. Zondag finisht hij als het goed is in Bad Nieuwenschans. Met zijn tocht zamelt hij geld in voor de wederopbouw van Kosovo. Dat doet zeker niet voor het eerst, want hij is in 2001 al begonnen met dezelfde route in zijn rolstoel.

Christiaan heeft de aangeboren spierziekte Autosomaal Dominant Cerebellaire Ataxie (ADCA), waardoor hij in een rolstoel zit. Zijn beperking heeft hem niet tegengehouden om een bijzondere prestatie neer te zetten, waarmee hij ook nog eens anderen mensen mee helpt. Twintig jaar geleden hoorde hij namelijk over hoe de oorlog in Kosovo het land in puin had gebracht. Toen hij zelf had gezien hoe slecht het daar hadden, besloot hij een route in Nederland uit te stippelen om geld in te zamelen voor Kosovo. 

Twintigste keer
In 2001 ging hij zo voor het eerst van het Zeeuwse Sluis naar het Groningse Bad Nieuweschans per rolstoel. Dat beviel hem daarna blijkbaar zo goed dat hij het elk jaar is blijven doen. Dit jaar dus al voor de twintigste keer! Ook al heeft nu veel ervaring opgedaan, hij moet nog ieder jaar flink trainen voor zijn monstertocht. Christiaan begint in maart met trainen, waarbij hij dan steeds vijftig kilometer per keer maakt. “Mede daarom gaat het tot nu toe goed. Tijdens mijn tocht leg ik gemiddeld zo’n dertig kilometer per dag af”, vertelt hij in een interview met het Friesch Dagblad. 

Genieten
Christiaan probeert ieder jaar te variëren met zijn route van Zeeland naar Groningen om het voor zichzelf ook afwisselend te houden. De tocht zelf blijft ieder jaar weer motiveren, vertelt hij. “Naast het geld inzamelen, brengt het onderweg zijn mij ook geluk. Ik kan echt genieten van de omgeving, die telkens weer verandert.” Hij ontmoet onderweg ook allerlei mensen die hem aanmoedigen of een praatje met hem beginnen. “Op de achterkant van mijn rolstoel staat de tekst ‘Geef maar een gebaar ofzo, want ik rijd voor Kosovo’. Mensen steken hun duim naar me op, of roepen ‘respect!’. Veel positieve reacties dus.”

Foto: Facebook Christiaan Mensinga

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: