Direct door naar content
Fleur Jong loopt wereldrecord op 100 meter afbeelding nieuwsbericht

Fleur Jong loopt wereldrecord op 100 meter

26 augustus 2020

Fleur Jong heeft afgelopen weekend een hele bijzondere prestatie neergezet: ze heeft het wereldrecord op de 100 meter verbroken naar 12.78 seconden! In het Duitse Leverkusen verbrak ze het record van haar grote voorbeeld Marlou van Rhijn met een honderdste. 

Fleur had de afgelopen maanden met weinig wedstrijden goed doorgetraind met Team Para Atletiek in Nederland. De wedstrijd in Duitsland liet zien dat dat harde trainen niet voor niks is geweest. Ze had de race in Leverkusen speciaal uitgekozen omdat ze wist dat een eventueel record daar ook erkent kon worden, want daar zijn allerlei regels aan verbonden. Fleur wist ook al dat ze goede vorm had. “Ik liep eerder al 12,73 en 12,77. Dus ik had die beste tijd al. Maar het was niet officieel. Nu wel”, reageerde ze blij in De Volkskrant

Moeilijk besluit
Dat ze met haar tijd het record van Marlou van Rhijn afnam, was ook bijzonder voor haar. ‘Blade Babe’ Marlou van Rhijn was samen met snowboardster Bibian Mentel namelijk een grote inspiratie om zich na haar amputatie van haar onderbenen volledig op het sporten te gaan richten. Ze had vroeger al gedanst, maar daar kwam op haar zestiende een einde aan door een bacteriële infectie. De helft van acht vingers, haar rechtervoet en links haar voorvoet en hiel moesten daardoor worden geamputeerd. Later nam ze het moeilijke besluit om haar beide onderbenen te laten amputeren zodat ze daar twee beenprotheses op kon laten maken. 

Last van stomp
Met twee blades ging ze in 2016 al naar de Paralympische Spelen, maar daarmee waren haar ongemakken met haar benen nog niet achter de rug. Ze bleef last houden van haar stomp doordat het bot wat kartelig was afgezaagd, zoals ze dat zelf zegt in een interview. “Het bleef maar irriteren. Mijn prothesemaker Frank Jol heeft alles geprobeerd, maar het wilde niet.” Na een volgende operatie waarbij 2,5 centimeter van haar been werd weggehaald had ze in eerste instantie nog last en lag de wond van haar stomp open. Ze moest een maand in het ziekenhuis blijven zonder dat de wond goed heelde. 

Snelste op twee blades
Later gebeurde dat toch nog op een wonderbaarlijke manier: ze viel en haalde de stomp weer volledig open. “Ik dacht: dit was het. Het was mijn laatste strohalm, om ook weer gewoon te lopen. Maar het gevolg was dat de wond binnen een week dicht was.” Vanaf dat moment in januari 2019 kon ze langzaam aan haar revalidatie werken, wat eigenlijk onverwacht snel ging. Haar wereldrecord is daar nu het beste bewijs van. Nu ze de snelste is op twee blades geeft dat natuurlijk ook een enorme boost richting de Paralympische Spelen van Tokyo!

Bron: De Volkskrant

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: