Direct door naar content
Bij waterbasketbal heeft iedereen een plek afbeelding nieuwsbericht

Bij waterbasketbal heeft iedereen een plek

27 augustus 2020

Ken jij de sport waterbasketbal al? Dat is zoals de naam al zegt een watersport waarbij je moet scoren in een basket. Veel kenmerkender voor deze sport is de teamsamenstelling: want iedereen mag meedoen met of zonder beperking. Bij waterbasketbalvereniging Gesposs uit Oss is dat bijvoorbeeld goed te zien. Daar wordt niet naar je beperking gekeken. 

De aanvoerder van het tweede team van Gesposs is Wendy Kuysters (43). Zij heeft zelf geen beperking maar haar teamgenoten hebben wel een lichamelijke of licht verstandelijke beperking. Tijdens wedstrijden mag steeds één speler in het water liggen die geen beperking heeft. Omdat je niet mag zwemmen met de bal is samenwerken erg belangrijk. Wendy probeert daarbij vooral haar teamgenoten met een verstandelijke beperking te sturen. “k wil ze naar een volgend niveau helpen. Als dat lukt, is dat heel leuk en geeft dat enorm veel voldoening”, zegt ze in een interview met het Brabants Dagblad. 

"Hier wordt niemand aangekeken op zijn of haar handicap"

Wendy Kuysters

Plek voor iedereen
Gesposs is volgens haar een een vereniginging waar iedereen tot zijn of haar recht komt. Het opdoen van nieuwe sociale contacten is daarbij een belangrijk onderdeel. “Dat kan in de maatschappij nog wel eens lastig zijn, maar hier wordt niemand aangekeken op zijn of haar handicap.”

Fanatiek
Vorig jaar beleefde Gesposs een absoluut hoogtepunt met het behalen van de Nederlandse titel waterbasketbal. Het team traint nu twee keer per week om die titel te verdedigen. “Iedereen is fanatiek. Ongeacht de beperking die iemand heeft.” Toch benadrukt ze dat het waterbasketbal voor haar en haar teamgenoten veel meer is dan alleen de training en de wedstrijden. “We willen iedereen hier een plek geven, zodat hij of zij zich prettig voelt.”

Wil jij ook eens waterbasketbal proberen? Kijk dan in de sportzoeker voor een vereniging bij jou in de buurt!

Bron: BD.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: