Direct door naar content
Jetze: “Blij dat ik me weer sporter kan voelen” afbeelding nieuwsbericht

Jetze: “Blij dat ik me weer sporter kan voelen”

03 september 2020

In juni mocht handbiker en paratriatleet Jetze Plat door een crash met zijn crossmotor even noodgedwongen niks doen. Het scheurtje in zijn nekwervel wat hij bij het ongeluk had opgelopen moest langzaam herstellen. Inmiddels kan de ambassadeur van Fonds Gehandicaptensport dat ongeluk helemaal achter zich laten. “Ik ben volledig hersteld nu.”

Dat positieve bericht kreeg Jetze eigenlijk al een paar weken terug voor hij op hoogtestage vertrok naar de Italiaanse bergen van Livigno. “Voor ik wegging heb ik nog een foto laten maken als dubbelcheck. Dat zag er allemaal goed uit dus kreeg ik groen licht om op trainingsstage te gaan.” Dat hij nu vier weken heeft kunnen trainen zonder terugslag, vormde voor hem het bewijs dat hij echt helemaal hersteld is. “Alles bij elkaar heb ik natuurlijk heel erg mazzel gehad dat het een scheurtje was en niet enorm ernstig.”

"Het was fijn om weer topsporter te zijn. De focus ligt nu weer op elke dag beter worden"

Jetze Plat

Genieten
Het was de derde keer dat Jetze in Livigno was om op hoogte te trainen op het zwemmen, handbiken en wheelen. “Het was echt weer genieten. De uren komen daar toch een stuk makkelijker dan wanneer je thuis bent, omdat de omgeving ook heel mooi en ideaal is.” Jetze trainde in Livigno met drie valide triatleten, waar hij goed samen mee kon optrekken. “We deden niks anders dan eten, trainen, slapen. Dat was wel lekker na een lange tijd geen wedstrijden en die nekblessure. Het was fijn om weer topsporter te zijn. De focus ligt nu weer op elke dag beter worden.” 

Trainen met valide triatleten
Jetze had aan de drie triatleten nog serieuze trainingsmaten. “We hebben alle zwemtrainingen samen gedaan. Dan kan ik goed met hen meedraaien. Ik ben door mijn benen iets trager op het keerpunt, maar dat ging prima. Als zij op de atletiekbaan een looptraining deden ging ik wheelen. Het fietsen hebben we minder samen gedaan. Het zijn echt goed getrainde atleten en die gaan ook echt harder bergop. Ik ben ook een paar keer juist met ze meegegaan als zij rustig reden. Dan moest ik evengoed nog goed doorduwen op de handbike. Dat moet je niet elke dag doen maar dat was wel even goed.”

Samen trainen
Hij kan dat samen trainen met wielrenners trouwens aan meer handbikers aanraden. “Je moet wel enigszins bij elkaar in de buurt komen qua niveau natuurlijk. Ik heb het geluk dat ik vroeg begonnen ben met handbiken dus ik rij die snelheid wel.” Ook als je een wat mindere hanbiker bent of nog niet zo veel ervaring hebt kan het samen fietsen erg leuk zijn, volgens Jetze. “Je kan als handbiker altijd een keer met iemand op pad gaan die het leuk vindt om met jou te fietsen. Dan kun je prima samen trainen. Dat is ook bevorderlijk voor de lol en dat je iets met elkaar kunt doen. Ik denk wel dat je altijd naar dat soort mogelijkheden moet kijken.” 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: