Direct door naar content
Roel krijgt nooit genoeg van sport afbeelding nieuwsbericht

Roel krijgt nooit genoeg van sport

17 september 2020

Roel Wasmann (16) uit Roermond is een echte sportfanaat. Hij is geboren met Spina Bifida, maar dat heeft hem nooit weerhouden altijd met sport bezig te zijn. Hij heeft ook al heel wat sporten beoefend: zwemmen, atletiek, rolstoeltennis en hij is pas begonnen met rolstoelhandbal. “Ik sport gewoon graag!” 

Roel heeft door zijn aangeboren beperking geen functie in zijn benen. Hij zit daardoor in een rolstoel. Toen hij twee was begon hij al met zwemmen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Later is hij samen met zijn tweelingbroer Joris ook op zwemles gegaan en behaalde hij zijn A- en B-diploma. Dat smaakte voor Roel naar meer en daarom ging hij vanaf zijn achtste het zwemmen serieuzer aanpakken bij de Roerstoppers uit Melick. Daar trainde hij twee keer per week. “Ik zwom tussen allemaal jongens en meiden zonder beperking van mijn leeftijd. Ik was daar de enige met beperking en dat ging gewoon goed.”

Rolstoeltennis
Dat zwemmen combineerde Roel van zijn zesde tot zijn negende ook nog met atletiek bij de Wheelers van Swift in Roermond. Jammer genoeg waren daar op een gegeven niet genoeg andere wheelers meer om een groepje te vormen. “Ik wilde wel op zoek naar een nieuwe sport. Ik deed het atletiek toch wel graag, maar ik hoefde niet heel lang te zoeken. Ik kwam namelijk snel uit bij het rolstoeltennis in Schwalmen.” Onder leiding van Joop Broens traint hij nu elke zaterdag op de tennisbaan. 

Aan het denken gezet
In 2015, toen Roel elf was, moest hij geopereerd worden aan zijn rug en verbleef hij lang in het ziekenhuis. “Ik heb daar een jaar van moeten revalideren. In die tijd mocht ik niks aan sport doen.” Hij was dus maar wat blij toen hij jaar weer mocht tennissen, want dat is toch wel zijn sport. Het enige nadeel aan tennis vindt hij de zomer- en winterstops. Hij wil het liefst altijd door kunnen sporten. Via Iedereen kan Sporten, het steunpunt aangepaste sport in Midden-Limburg, werd Roel aan het denken gezet. “Ze hebben mij vooral geholpen om na te denken wat ik nog meer zou willen doen naast het tennis.” 

Balgevoel
Die tweede sport werd rolstoelhandbal, waar hij nu een paar proeflessen van heeft gedaan. Hij vond het gelijk leuk. “Ik heb wel redelijk balgevoel en dat was toch handig. Met handbal kwamen ook dingen terug die op tennis lijken zoals bepaalde worpen. Het was niet echt nieuw dus voor mij, maar het is natuurlijk toch een andere sport dan tennis.”

Ik vind zelf dat ik niet voldoende heb aan één keer sport per week. Ik kan wel meer dan dat!

Roel Wasmann

Sterker door sport
Roel sport heel graag, maar waarom vindt hij sport zo leuk? “Ja goede vraag”, antwoordt hij. “Ik denk ook het bewegen en dat je met andere mensen bent. Ik heb door sport ook heel veel nieuwe vrienden gemaakt. Ik ben ook sterker geworden door sport. Zeker door het zwemmen en door tennis, omdat ik daar al vroeg mee ben begonnen. Door alle sporten voel ik mij gewoon actiever en krijg ik een beter uithoudingsvermogen. Als bij tennis de training supergoed is gegaan is bij dan heb ik wel het gevoel dat ik echt wat heb gedaan” 

Nieuwe dingen leren
Het uitproberen van verschillende sporten kan hij aan iedereen met een beperking aanraden. Je moet zeker niet te vroeg opgeven, want het wordt volgens Roel steeds leuker. “Bij tennis bijvoorbeeld leer je allemaal moeilijke dingen die je soms pas later ziet dat je dat onder de knie hebt. Als je langer in sport zit dan merk je dat je er beter in wordt.” Hij denkt ook dat het goed en leuk is om zoveel mogelijk sporten naast elkaar uit te proberen. “Als je één sport doet dan is dat misschien één keer per week. Ik vind zelf dat ik daar niet voldoende aan heb. Ik kan wel meer dan dat!”  

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: