Direct door naar content
Blinde filmregisseur maakt Hollywoodfilm afbeelding nieuwsbericht

Blinde filmregisseur maakt Hollywoodfilm

17 september 2020

Als je ergens goede ogen voor nodig hebt dan is het wel bij het maken van een film. Blinde regisseur Adam Morse bewijst het tegendeel met zijn Hollywoodfilm ‘Lucid’. Hij wil met zijn eerste film ook een voorbeeld zijn voor anderen en grenzen doorbreken. “Mijn droom is dat mijn beperking geen onderdeel meer is van het gesprek.” 

Adam Morse kreeg op zijn negentiende de diagnose Leber’s opticusatrofie. Dit is een genetische aandoening aan de oogzenuw die ervoor zorgt dat hij zijn zicht verliest. Het begon met een stip op zijn oog. Toen dacht hij nog dat dat met een bezoek aan een brillenzaak te verhelpen zou zijn, vertelt hij in een blog op the Huffington Post. Het leverde bij hem in de eerste periode dat hij zijn zicht langzaam verloor veel onzekerheid en zorgen op. 

Maar naar verloop van tijd begon hij zijn lot te accepteren en besloot hij dat zijn beperking hem niet mocht gaan bepalen. Hij wilde meer zijn dan zijn visuele beperking. Doordat hij merkte dat andere zintuigen bij hem werden versterkt, werd hij vastberaden in het idee dat hij een film kon gaan regisseren. 

Vaak afgewezen
Dat plan kon niet gelijk op steun in de filmindustrie rekenen. Zijn film Lucid werd vaak afgewezen door producers en investeerders zodra hij vertelde dat hij blind was. “In zekere zin kan ik ze dat niet kwalijk nemen, maar als we meer diversiteit in de kunsten hebben kunnen we ook een veel breder landschap van onze cultuur laten zien. Mensen zoals ik met een zintuigelijk beperking hebben een specifiek perspectief op de wereld en hebben ook weer een unieke manier van verhalen vertellen.” 

Allemaal hetzelfde 
Tijdens het maken van zijn film liet hij ook zien dat zijn beperking hem helemaal niet in de weg zat. Bij het maken van een film is het volgens Adam de taak van de regisseur om het beeld wat hij in zijn hoofd heeft te vertalen naar het scherm voor het publiek. “Dat beeld in mijn hoofd heeft geen beperking, in tegendeel zelfs: mijn verbeelding is veel levendiger dan ooit. Mijn uitdaging is om wat ik in mijn hoofd zie te communiceren met het team om mij heen. Dat is precies hetzelfde wat elke andere regisseur doet. Volledig ziend, deels blind of volledig blind: het is allemaal dezelfde job.” 

Geen vonnis voor het leven
Nu zijn film Lucid er is kan hij de filmindustrie laten zien dat ze fout zaten met hun beoordeling van hem als regisseur. Hij merkt dat nu in de media veel aandacht uit gaat naar hem als blinde regisseur, maar dat hoopt hij nog te veranderen. “Ik wil gezien worden als een artiest, niet als een artiest met een beperking. Voor nu zie ik mijn staat en mijn carrière als een mogelijkheid om mensen te laten zien dat een beperking geen vonnis voor het leven is. Je kan zoveel meer dan waar mensen je toe in staat achten, als je je gedachten herprogrammeert op een positieve manier.”

Lees het hele blog van Adam op Huffpost.co.uk. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: