Direct door naar content
Laat anderen jouw beperking ervaren met workouts afbeelding nieuwsbericht

Laat anderen jouw beperking ervaren met workouts

21 september 2020

Dinsdag 22 september is het de dag van het Inclusief Sporten van de NOC*NSF Nationale Sportweek. Op deze dag vragen we extra aandacht voor alle gehandicaptensport om dat voor jou mogelijk te maken! Met de challenge ‘Accepteer of Doneer’ kun je al je vrienden, familieleden of gewoon al je contacten in je telefoon uitdagen om eens in jouw schoenen te stappen. We hebben namelijk allerlei workouts gemaakt waarbij valide sporters kunnen ervaren hoe het is om bijvoorbeeld met een beperking te voetballen, hardlopen of volleyballen. En zelf kun je natuurlijk ook lekker meedoen! 

Met inclusief sporten bedoelen we dat iedereen mee moet kunnen doen aan sport. Dan is iedereen namelijk gelijk en bestaan er geen drempels. Om te laten zien dat je met een beperking ook gewoon mee kunt doen aan sport, dagen we iedereen met en vooral zonder beperking uit om eens een sport uit te proberen in aangepaste vorm. Zeven bekende olympische en paralympische sporters hebben daarom in totaal 21 verschillende workouts opgenomen. Misschien zijn die voor jou wel een makkie!

Op één been
Paralympisch sprintster Fleur Jong daagde atlete Nadine Visser bijvoorbeeld uit om eens te op één been te gaan hardlopen. Ze deden vervolgens een wedstrijdje waarbij ze over een paar kratjes moesten hinkelen met één been. Dat kun jij natuurlijk ook met klasgenoten op het schoolplein of met vrienden en familie in de tuin organiseren! 

Blind voetballen
Heb jij een visuele beperking en wil je zelf eens ervaren hoe het met jouw balgevoel zit? Dan hebben we ook een mooie workout voor je met Sander Westerveld en Manuel Gijsberts. Je hebt hier alleen een blinddoek, een bal en een emmer nodig. Laat de ander op de emmer trommelen zodat jij goed kunt luisteren waar je heen moet schieten. Na vijf kansen draai je om van rol. Zo kan je ook een vriend zonder visuele beperking laten voelen hoe het is om op je oren af te gaan voor je richtingsgevoel. 

Zittend dribbelen
Bij het basketballen daagt rolstoelbasketbalster Bo Kramer de (staande) basketballer Charlon Kloof uit voor een dribbel workout. Charlon is gewend om staand te dribbelen, maar met Bo moet hij dat zittend in een rolstoel doen. Dat kun jij thuis ook doen op een stoel! Probeer maar eens rond je stoel de bal te stuiteren. En als het jou is gelukt: daag dan gelijk je vrienden uit. 

Accepteren je vrienden of familieleden de challenge niet? Dan moeten ze doneren aan het Fonds Gehandicaptensport om zo sport met een beperking voor iedereen mogelijk te maken! 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: