Direct door naar content
Mariecke uit Doesburg kan prima pilates doen met een visuele beperking afbeelding nieuwsbericht

Mariecke uit Doesburg kan prima pilates doen met een visuele beperking

22 september 2020

“Badminton, salsa, stijldansen, turnen en conditietraining”, Mariecke deed het vroeger allemaal. Een sportief persoon die veel buiten te vinden was en altijd actief was. Maar 10 jaar geleden kreeg Mariecke een visuele beperking en werd haar zicht slechter. Momenteel staat ze zelfs op de wachtlijst voor een blindengeleidehond. Maar deze beperking zorgt er niet voor dat ze stil zit. Ze is altijd op zoek naar de juiste vereniging om in beweging te blijven.

Het begon 10 jaar geleden toen Mariecke nog woonachtig was in Rotterdam. Tijdens haar revalidatietraject kwam ze via Visio in aanraking met salsa dansen. Een gezellige groep dansers met zowel zienden als slechtzienden. Mariecke benadrukt dat dit ook prima werkt: “Als er sprake is van een kleinere groep en een duidelijke uitleg, dan kan ik zo’s salsa-les prima volgen. Dan maakt het verder niet uit, of we allemaal een beperking hebben, of maar een paar mensen in de groep”.

Sinds 2 maanden woont ze in Doesburg. “Dan is het weer even zoeken naar de juiste sport. Er staat vaak niet op de website van een vereniging vermeld dat ze ook open staan voor mensen met een handicap. Via een zoektocht op internet kwam ik dan ook terecht bij Doesburg Beweegt. Ik heb hen een mail gestuurd met de vraag wat goede sportmogelijkheden zijn voor mij. Deze vraag is opgepakt door Uniek Sporten, zo staan op hun website veel verschillende sportaanbieders voor mensen met een beperking. Er waren meer mogelijkheden in de buurt dan ik had verwacht. Ik kon onder andere kiezen uit Thai Chi Qigong, zeilen of Pilates. Ik heb voor die laatste gekozen”. Ondertussen heeft Mariecke een proefles gedraaid bij Sportstudio S.P.A. in Doesburg. Wat is nu belangrijk voor iemand met een visuele beperking die gaat sporten? “Het is belangrijk dat ik bij binnenkomst wordt opgevangen en een rondleiding krijg. Soms overschatten mensen mijn beperking. Ik kom zelfstandig binnen lopen dus dan verwachten mensen dat ik het binnen ook allemaal wel kan vinden. Maar ik moet goed weten waar de kleedkamers zijn, waar de sportzaal is, waar zitten er op,- en afstapjes etc. Daarnaast is het prettig als ik een vaste plek heb in de zaal waar de groepslessen worden gegeven. Én mijn blindegeleidehond moet straks ook welkom zijn!”

Mariecke is blij dat ze weer in Doesburg kan sporten. “Sporten betekent heel veel voor mij! Ik leer nieuwe mensen kennen en ik ben weer lekker actief bezig. Daarnaast verbeter ik middels het sporten mijn coördinatie en balans! Ik zou dan ook graag tegen iedereen willen zeggen: ga gewoon lekker sporten! Het is gewoon mogelijk en er is altijd wel iets te vinden waar je je prettig bij voelt!”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: