Direct door naar content
Manifest voor inclusieve sport ondertekend afbeelding nieuwsbericht

Manifest voor inclusieve sport ondertekend

23 september 2020

Sport en bewegen zijn voor iedereen belangrijk. Als iedereen mee kan doen aan sport zorgt dat namelijk voor een energiek, inclusief en gezond Nederland. Om die gedachte kracht bij te zetten hebben 24 organisaties uit de sport, zorg en welzijn twee manifesten ondertekend. Daarmee willen ze onder andere sport met een beperking op de politieke agenda zetten. Zo wordt in Den Haag voor jou hard gewerkt om drempels bij sport weg te nemen! 

Op de dag van het Inclusief Sporten van de NOC*NSF Nationale Sportweek werden twee manifesten ondertekend. Het gaat om de manifesten ‘vitaliteit en gezonde leefstijl’ en ‘inclusie en participatie’. “We willen hiermee benadrukken dat investeren in sport en bewegen de samenleving veel oplevert”, aldus Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF.

Gelijke kansen op sport
Met het manifest ‘vitaliteit en gezonde leefstijl’ willen de ondertekenaars meer aandacht vragen voor de positieve invloed van sport en bewegen voor de hele Nederlandse bevolking. Het andere manifest is speciaal op jouw positie gericht, want daarmee wordt meer aandacht gevraagd voor het mogelijk maken van sport voor iedereen. Als je een beperking hebt, moet je dezelfde kansen en mogelijkheden hebben om je bij een club aan te sluiten als ieder ander zonder beperking. En het liefst moet er geen onderscheid zijn tussen sporters met en zonder beperking. De partijen die zich met het manifest voor inzetten weten dat dit doel niet vanzelf gaat. Daarom doen ze een beroep op de politiek om meer te investeren in inclusieve sport en vooral ook meer onderlinge samenwerking op te zoeken. 

Drempels wegnemen
Het Fonds Gehandicaptensport is een van de ondertekenaars van het manifest. Directeur Nike Boor daarover: "Sporten maakt je fysiek en mentaal sterker en daarmee ook kansrijker in het dagelijkse leven. De sportcommunity Uniek Sporten maakt dichtbij huis sporten mogelijk. Samen met de (regionale) samenwerkingsverbanden, bundelen we de krachten en nemen ‘drempels’ weg. Met als doel; een gelijkwaardige sportparticipatie en meer mogelijkheden voor sporters met een handicap.”

Kracht van sport
Van Zanen: “We willen met deze manifesten een beroep doen op de politieke partijen. Zij zijn nu druk bezig met het maken van hun programma’s richting de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021. Aan hen vragen wij samen met onze alliantiepartners om oog te hebben voor sport en bewegen. Om te komen tot een energiek en gezond Nederland is het inzetten van de kracht van sport en bewegen essentieel. Via een krachtige landelijke en lokale samenwerking wordt sport en bewegen bereikbaar voor iedereen en wordt bewegen uiteindelijk normaal, ook voor mensen met gezondheidsachterstand. Met de kracht van sport en bewegen kunnen we Nederland verder helpen. Daar geloven wij allemaal zeer in.”

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: