Direct door naar content
Koninklijke onderscheiding voor Edwin de Wolf  afbeelding nieuwsbericht

Koninklijke onderscheiding voor Edwin de Wolf

25 september 2020

Oud-militair Edwin de Wolf behaalde op de Invictus Games al meerdere medailles met zijn bijzondere prestaties op de fiets. Afgelopen weekend kon hij aan zijn prijzenkast wel een hele speciale ‘prijs’ toevoegen: hij werd namelijk benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Edwin kreeg het lintje voor zijn jarenlange vrijwilligerswerk voor gewonde militairen en veteranen voor wie hij een inspiratiebron is als het gaat om sporten na een revalidatie. 

Vanwege corona kreeg Edwin het lintje opgespeld door zijn vrouw in plaats van de burgemeester van zijn woonplaats Apeldoorn. De burgemeester sprak hem natuurlijk wel toe en minister van Defensie Ank Bijleveld sprak telefonisch ook haar felicitaties uit. Edwin werd verrast met de feestelijkheden bij een bijeenkomst van het Nederlandse Invictus Games-team, waar Edwin per direct ook is aangesteld als teammanager. Binnen Defensie heeft hij ook de verantwoordelijkheid over alle gehandicaptensport bij het leger. Hij zal daarbij de rol van sport in de weg naar herstel bij gewonde militairen nog meer benadrukken. 

Ongeluk
Zelf heeft hij veel gehad aan sport, heeft hij altijd verteld. Edwin verloor in augustus 1994 zijn linkeronderbeen, toen hij tijdens een patrouille in de Bosnische enclave Srebrenica op een anti-personeelsmijn stapte. Hij raakte daarbij niet alleen veel bloed kwijt, maar was ook tijdelijk doof en blind. Daarvoor had hij al veel aan mountainbiken en hardlopen gedaan. “Ik was ervan overtuigd dat ik dat niet meer kon na het ongeluk”, vertelde hij ons in een interview

Trots gevoel
Hij begon met veel vallen en opstaan toch met sporten als zwemmen en zitvolleybal. Het fietsen probeerde hij ook met kleine rondjes. “Dan kom je terug met de tong op je schoenen, maar dan geeft dat zo’n goed gevoel. Hoe trots kun je zijn dat je het gehaald hebt en dat het kan. Dat je vooruit kunt blijven gaan.” Dat je dat trotse gevoel kunt terugkrijgen draagt hij graag over aan anderen die iets soortgelijks hebben gemaakt. Dat doet hij met lezingen, zijn boek, maar ook door veel met veteranen met mentale problemen te praten. “Edwin stapt direct in de auto als ze bellen”, vertelde zijn vrouw bij de onderscheiding. 

Lees hier het interview met Edwin de Wolf terug. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: