Direct door naar content
Xavier gaat blind afdaling in op mountainbike afbeelding nieuwsbericht

Xavier gaat blind afdaling in op mountainbike

02 oktober 2020

Xavier Hopkins (20) heeft maar tien procent zicht. “Denk aan een wazige overbelichte foto. Dat geeft een idee van wat ik zie”, zegt hij zelf. Ondanks dat hij minder ziet beoefent hij een extreme sport: downhill mountainbiken. Hij probeert daar nu van zijn hobby zijn werk te maken. 

Downhill is een spectaculaire korte variant van het mountainbiken, legt Xavier uit aan de BBC. “In plaats van uren peddelen ben je juist met hele korte afstanden bezig van dertig seconden tot een minuut.” Zoals de naam al zegt gaat het allemaal zo snel omdat het hele parcours in een afdaling ligt en daarbij moet je allerlei scherpe bochten en jumps nemen. “Het is heel technisch”, zegt Xavier. 

Van hobby naar prof
Xavier was al een tijdje terug begonnen met dit downhill mountainbiken. Die hobby werd serieuzer toen hij moeite had om werk te vinden. Nadat hij een video online postte, werd hij door verschillende bedrijven benaderd om hem te sponsoren. Xavier heeft daardoor al verschillende bikeshows kunnen geven en hij heeft ook meerdere video’s opgenomen. Je kunt hem ook op instagram volgen: 

Wandelend verkennen
Maar hoe doet hij dat dan als blinde mountainbiker? Hij loopt elke downhill route altijd eerst om het parcours goed te verkennen. “Op die manier herinner ik beter hoe hoog de sprongen zijn, of er wortels en rotsen op het pad liggen en hoe de bochten lopen. Ik doe het meeste dus op mijn geheugen. Soms crash ik, maar daar kan ik niet zoveel aan doen. Dat hoort er ook een beetje bij. Die paar keren dat ik val houden mij niet tegen!”

Anderen inspireren
Xavier wil vooral laten zien dat hij heel veel lol heeft in wat hij doet. Dat lijken anderen ook op te merken. “Er zijn al verschillende mensen naar mij toe gekomen die ook met zichtverlies of andere beperkingen te maken hebben. Zij zijn ook op de fiets gestapt. Ik vind het mooi dat ik zo ook anderen kan inspireren.”

Bron: BBC

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: