Direct door naar content
Luuk kan nu met al zijn vrienden buitenspelen afbeelding nieuwsbericht

Luuk kan nu met al zijn vrienden buitenspelen

03 oktober 2020

Speel jij buiten alleen met kinderen met een beperking of speel je ook met kinderen zonder beperking? Gemengd spelen kan natuurlijk gewoon en is misschien ook nog wel leuker. Het kan wel lastig zijn, want hoe speel je bijvoorbeeld tikkertje als je in een rolstoel zit? De bedenkers van het interactieve buitenspeelgoed Picoo kwamen erachter dat hun spellen daar heel erg geschikt voor zijn. Luuk mocht dat al een middagje uitproberen met al zijn vrienden met en zonder beperking. 

De bedenkers van Picoo wilden altijd al zoveel mogelijk kinderen bereiken met hun nieuwe speelgoed. Ze hadden namelijk bedacht om kinderen die te veel binnen zitten te gamen naar buiten te krijgen met leuke eenvoudige spelletjes. Ze gebruiken daar slimme technologie voor die in een soort zaklamp verstopt zit. De verschillende Picoos communiceren met elkaar en geven licht, geluid en trillingen, waardoor het mogelijk is om allerlei spellen te spelen. 

Tegen iemand aanrijden
Vorig jaar deed Picoo mee aan een wedstrijd om iets te bedenken waardoor kinderen met een beperking ook mee kunnen doen met buitenspelen, vertelt mede-oprichtster Iris Soute “Ze kunnen vaak geen aansluiting vinden met kinderen zonder beperking. Ze zitten vaak al op een bijzondere school. Het is een stuk lastiger als je in een rolstoel zit. Een van die jongetjes die de Picoo uitprobeerde zei al: ‘als wij tikkertje spelen dan rijd ik maar gewoon tegen iemand op om hem te tikken’.”

Samen spelen
Picoo bleek een perfecte basis te bieden om samen mee te spelen. “We wisten al dat Picoo geschikt is om het met elkaar spelen te bevorderen. Kinderen van verschillende leeftijden kunnen namelijk met Picoo al heel leuk met elkaar spelen. Dus waarom niet ook kinderen met en zonder beperking? ”, zegt Iris. De wedstrijd werd ook gewonnen door Picoo en dat kwam met name door de kinderjury. “Het feit dat ze nu samen konden spelen met iemand waarmee ze eerst minder goed konden doen gaf daarbij de doorslag.”

“Nu kan ik eindelijk echt tikkertje spelen met vrienden”

Luuk na een middag met Picoo 

Speciaal voor de wedstrijd werden nieuwe spellen ontworpen. Maar het bleek ook dat de bestaande Picoo spellen met kleine aanpassingen geschikt waren voor kinderen met een beperking. Zo konden de sets al getest worden op scholen en ook bij kinderen thuis. De moeder van Luuk had bijvoorbeeld gereageerd op een oproepje van Iris voor kinderen die Picoo wel eens wilden uitproberen. “Hij had vriendjes die in een rolstoel zaten en vriendjes die niet in een rolstoel zaten uitgenodigd en die hebben we onze versies van tikkertje spionnenjacht en mollenmania laten spelen.” Die middag hadden ze een heleboel lol. Het mooist vond Iris dat Luuk aan het einde van de middag zei: “Nu kan ik eindelijk echt tikkertje spelen met vrienden.” 

Verder ontwikkelen
Ondertussen werken ze bij Picoo nog verder aan de spellen die zich ook aanpassen aan je beweegsnelheid. Als je in een rolstoel zit ben je misschien iets minder snel of wendbaar dan iemand die kan lopen. “We hebben de kinderen zien spelen en het is nu al leuk. Met hun feedback gaan we de spellen nog verder ontwikkelen en kunnen we het waarschijnlijk nog een stukje leuker maken. Het is altijd ons doel geweest om iedereen mee te laten doen en dat is nu mooi gelukt.” 

Visuele beperking en autisme
Behalve kinderen in een rolstoel heeft Iris de Picoo ook al veel getest met kinderen met een visuele beperking samen. “Daar moeten we nog wat aanpassingen aan doen omdat we veel met licht doen, maar er zit ook gewoon geluid en trilfunctie in het apparaat. Als we spelletjes wat aanpassen dan kunnen we daar nog meer mee. We hebben ook veel getest met kinderen met autisme, want zij vinden het soms moeilijk om andere kinderen aan te raken en dat hoeft niet meer met Picoo.” 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: